Zaključeno: Vlada obavezala Krivokapića na potpis

Podgorički portal IN4S objavio je fotografiju Zaključka crnogorske vlade.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.01.2022.

17:36

Zaključeno: Vlada obavezala Krivokapića na potpis
Deposit/Mehaniq

Njime se, između ostalog, aktuelni premijer Zdravko Krivokapić obavezuje da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Konstatuje se da je vlada upoznata sa tokom pregovora sa SPC o Temeljnom ugovoru i da ne postoji, kako se navodi, nijedan razlog kao prepreka za potpisivanje ovog ugovora.

U petoj tački Zaključka navodi se da su se ministri obavezali da Nacrt ugovora neće učiniti javnim sve dok on ne bude konačno usaglašen sa SPC.

Zaključak je usvojen na sednici vlade 26. januara, o čemu je ranije izdato saopštenje, a već sutradan u gotovo svim crnogorskim medijima osvanuo je Nacrt pomenutog ugovora, koji je crnogorska vlada dostavila Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ranije usaglašeni Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC trebalo je da bude potpisan krajem maja prošle godine, ali je premijer Krivokapić tada to odbio uz obrazloženje da ga je potrebno uskladiti sa crnogorskim Ustavom i predložio da taj dokument bude potpisan 30. oktobra na godišnjicu smrti miitropolita Amfilohija.

Krivokapić je juče u intervju TVCG rekao da ne veruje da će on biti potpisnik Temeljnog ugovora sa SPC.

Insistiranje i spremnost Krivokapića da u što kraćem roku potpiše Temeljni ugovor sa SPC, kada se bliži izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, 4. februara, izazvalo je negativne reakcije u crnogorskoj javnosti.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je ranije danas da će, ako Krivokapić potpiše Ugovor, liberali to smatrati, kako je naveo, veleizdajom državnih nacionalnih interesa.

Popović tvrdi da Nacrt temeljnog ugovora, objavljen juče u medijima, bar u sedam od 20 tačaka nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

Inače, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je i jedan od prioriteta manjinske vlade čije formiranje je najavio lider GP URA Dritan Abazović kako bi se izašlo iz višemesečne političke i institucionalne krize.

Abazović se u sredu uveče u Beogradu privatno sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Lider SNP, članice parlamentarne većine koja podržava formiranje manjinske vlade koju je predložio Abazović, Vladimir Joković, izjavio je sinoć za beogradsku televiziju N1 da će se danas sastati sa patrijarhom Porfirijem.

Teme odvojenih razgovora Abazovića i Jokovića nisu poznate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: