Nemačka kritika Milanovića: Tvrdoglav, antivakcinaš, populist...

Veliku pažnju nemačkih medija izazvale su ovonedeljne izjave predsednika Hrvatske, Zorana Milanovića.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

15:06

Nemačka kritika Milanovića: Tvrdoglav, antivakcinaš, populist...
EPA/EFE/ ANTONIO BAT

Milanović je naime izjavio da će Republika Hrvatska u slučaju eskalacije situacije povući sve svoje trupe iz NATO kontingenta u istočnoj Evropi, prenosi Dojče vele.

Agencija DPA prenela je ključne Milanovićeve izjave – poput one da u aktuelnom sukobu treba uzeti u obzir ruske bezbednosne interese, odnosno Milanovićevu ocenu da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja.

DPA prenosi da se hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio Ukrajincima zbog izjave predsednice i dodao da je Hrvatska pouzdan partner unutar Evropske unije i NATO-a i da će poštovati svoje obaveze.

Vest koju je objavila ova agencija kaže da se Milanović sve više profiliše na "populističkim pozicijama", a o njemu piše kao o tvrdoglavom predsedniku koji se istakao kao kritičar korona mera, kao pristalica nacionalističkih Hrvata u BiH i sa izgovorima. za brutalno postupanje hrvatskih policajaca prema izbeglicama“.

Zagreb i Zapad

Jednoglasnost u hrvatskom državnom vrhu po aktuelnim bezbednosnim pitanjima tema je teksta u današnjem broju Frankfurter algemajne cajtunga (FAZ).

Pod naslovom "Zagreb i Zapad", dnevnik napominje da su Milanovićeve izjave o povlačenju hrvatskih vojnika "do poslednjeg“"izazvale veliku pažnju u Rusiji i državama članicama NATO-a "i zato što bi se mogle shvatiti kao povlačenje Hrvatske iz Organizacije Severnoatlantskog pakta“.

FAZ naglašava da predsednik Hrvatske ne može sama da donese takvu odluku i podseća da Hrvatska nije vojna velesila, ali i napominje da politički signal ovakvih izjava, posebno ovih dana, savršeno odgovara Moskvi.

Te izjave u medijima naišle su na različite reakcije, piše FAZ.

Navodi se da je Jutarnji list nazvao hrvatsku predsednicu "zvezdom ruskih medija lojalnih Kremlju", ali i preneo ocenu ruskog RT, koji piše "Konačno razuman evropski lider", i smatra da Milanović samo govori ono što mnogi u Evropskoj uniji misle.ali do sada nisu smeli da govore javno."

Napad šećera

EPA/EFE/VASSIL DONEV
Milanovićeve izjave su u suprotnosti sa stavom hrvatske vlade, piše FAZ.

Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je u izjavi za list istakao da predsednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje lično ime i istakao da je Hrvatska lojalna članica NATO-a.

Njemački list prenosi i "sarkastičnu" reakciju premijera Plenkovića, koji je rekao da je Milanoviću prilikom posete fabrici čokolade (Kraš) možda dato previše bombona i da je to rekao "u napadu šećera".

Retorički obračun između predsednika i šefa vlade nije ništa novo u Hrvatskoj, podseća FAZ i piše da ne prođe nedelja a da se njih dvojica ne sukobe.

Prema pisanju nemačkog lista, Milanović je "formalno socijaldemokrata", ali redovno skreće pažnju na izjave "koje bi se u Nemačkoj mogle nazvati desno-populističkim ili čak radikalno desničarskim".

Ovaj list Plenkovića predstavlja kao predsednika "građansko-konzervativne do desno-populističke stranke HDZ", odnosno kao političara koji predstavlja umereno krilo HDZ-a.

Prepucavanja između Milanovića i Plenkovića

Dokle god je Plenković na čelu vlade, Milanovićeve spoljnopolitičke eskapade neće proći bez kontradiktornosti u Hrvatskoj, smatra FAZ.

Ali na kraju članka primećuje:

"Tačno je i da je Milanović najpopularniji političar u zemlji. Možda bi bilo ispravnije reći da je najmanje nepopularan. Sve u svemu, zaključuje FAZ, Hrvatska ostaje zemlja čiji su stanovnici orijentisani na Zapad. List navodi rezultate nedavnog istraživanja Evrobarometra u kojem je 70 odsto ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo "da, u potpunosti" ili "da, delimično" na pitanje da li se osećaju građanima Evropske unije.

Što se tiče NATO-a, slika nije tako jasna, piše FAZ: 44 odsto ispitanika u Hrvatskoj ima poverenje u NATO, a 47 odsto nema poverenja.

"Milanovićeve izjave kod jednog dela stanovništva verovatno su na plodnom tlu. A on je možda i kalkulisao sa svojim izjavama", zaključuje FAZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: