Amerika poslala svog čoveka da "sredi" stvar u BiH, razgovori počeli

U Neumu održan sastanak izaslanika SAD i EU Metjua Palmera i Angeline Ajhorst sa domaćim političarima i ekspertima o izbornim reformama.

Izvor: klix.ba

Petak, 28.01.2022.

14:50

Amerika poslala svog čoveka da
EPA-EFE Fehim Demir

Palmer i Ajhorst su nakon jutarnje runde pregovora razgovarali sa novinarima pokazavši optimizam, a Palmer je rekao da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba da se reše. "To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja", dodao je.

"Drago mi je što smo u Neumu i radimo na ovom zaista važnom pitanju jačanja integriteta izbornog procesa. U svakom slučaju nama je veoma drago da imamo priliku da razgovaramo u ovom formatu. Mnogo je toga što će biti na dnevnom redu, neki od tih pitanja su teža od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti izmena koje se tiču integriteta izbornog procesa", rekao je Palmer na početku svog obraćanja.

Na pitanje novinara o tome koliko je realno da će problem biti konačno rešen, Palmer je poručio da međunarodna zajednica nije tu da troši vreme.

"Mi nismo tu da traćimo bilo čije vreme, da ne postoji mogućnost rešavanja problema, da ne postoji uveravanje da rešenje može dobiti podršku, da ne verujemo da je sve to moguće, mi ne bismo bili ovde", naglasio je on.

Ovaj američki izaslanik za Izborni zakon otkrio je i da su za stolom i brojni eksperti, koji zajedno s političarima pokušavaju da dođu do najboljeg rešenja, a takvo rešenje je, prema rečima Palmera, ono koje je u skladu s najvišim standardima Evrope.

"Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti s ciljem rešavanja nekih od težih pitanja. Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja kako bi razgovarali o smislenim temama, kako bi se postigao dogovor, koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu glasova", rekao je.

Kazao je da će sutra razgovarati i sa članovima Interresorne parlamentarne radne grupe za izmene Izbornog zakona, među kojima su i Srbi, te da će oni na taj način učestvovati u pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: