"Loša vest – vojna operacija jedna od opcija"

Rusija će verovatno barem iduće dve nedelje ostati na diplomatskom putu s Kijevom i Zapadom, ali će nastaviti da pokušava da destabilizuje Ukrajinu.

Izvor: hrt.hr

Četvrtak, 27.01.2022.

15:00

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

To je danas rekao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Iako je nagomilala svoje vojne snage blizu ukrajinske granice, Rusija uporno ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu.

"Ništa se nije promenilo, što je loša vest", rekao je Kuleba na konferenciji za medije u Kopenhagenu, nakon što je Rusija u sredu u Parizu pregovarala o sigurnosnim pitanjima s diplomatima iz Ukrajine, Francuske i Nemačke.

Ali dobra vest je to da su savetnici dogovorili sastanak u Berlinu za dve nedelje, što znači da će Rusija sedeće dve nedelje verovatno ostati na diplomatskom putu, izjavio je Kuleba nakon sastanka s danskim ministrom spoljnih poslova Jepeom Kofodom.

Takozvani normandijski pregovori mogu se tumačiti kao korak napred prema smirivanju napetosti u istočnoj Ukrajini.

"Nažalost, najveći zahtev koji Rusija ima je da Ukrajina direktno pregovara s ruskim predstavnicima u Donjecku i Lugansku umesto da pregovara s Rusijom. To se neće dogoditi, to je stvar principa", rekao je Kuleba.

Donjeck i Lugansk su samoproglašene republike u regiji Donbas na istoku Ukrajine.

Kuleba je rekao da se Ukrajina priprema za sve scenarije, ali da je sada glavna strategija koju Rusija primjenjuje destabilizacija Ukrajine, što uključuje korišćenje taktika hibridnog ratovanja kao što su sajbernapadi i kampanje širenja dezinformacija.

"Mislimo da im je vojna operacija jedna od opcija, ali ne i glavna", rekao je Kuleba.

Rusija smatra da su krizu pokrenuli NATO i SAD i zahteva sigurnosne garancije od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: