Prazni listići u novom krugu za izbor predsednika

Rim -- Italijanska levica odlučio se na neobičan potez na glasanju u parlamentu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Remo Casilli/Pool photo via AP
Tanjug/ Remo Casilli/Pool photo via AP

Italijanski blok levog centra, u kojem su Demokratska partija, Pokret pet zvezdica i Slobodna i jednaka Italija, ubaciće danas u glasačke kutije prazne listiće, u okviru četvrte runde predsedničkih izbora, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je ovaj blok spreman da razgovara sa partijama desnog centra da se pronadje zajednički kandidat koji bi "predstavljao sve Italijane", preneo je Rojters. I partije desnog centra su ranije saopštile da će zaobići izbore.

Treći krug glasanja za novog predsednika Italije u sredu nije doneo pobednika. Potencijalnom kandidatu za predsednika neophodna je bila dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga glasanja da bi bio izabran, ali od četvrtog kruga, koji se održava danas, biće dovoljna apsolutna većina.

Tokom glasanja u sredu veliki broj poslanika predao je, kao i ranije, prazne listiće, ali značajan je broj i onih koji su stavili ime odlazećeg predsednika Serđa Matarele, koji je odbio da prihvati novi mandat. Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.

Aktuelni premijer Mario Dragi se najčešće pominje kao novi predsednik, iako je on izbegavao bilo kakav komentar na eventualni izbor. Kao potencijalna predsednica, u igri je i Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu