Isplivalo u javnost: Teške optužbe na račun jednog od direktora SZO

Osoblje SZO optužilo direktora ogranka SZO za Zapadni Pacifik, Takešija Kasaija, za rasističko, neetičko i uvredljivo ponašanje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.01.2022.

11:28

Isplivalo u javnost: Teške optužbe na račun jednog od direktora SZO
Foto: Depositphotos/ruskpp

On se tereti i za neetičko i uvredljivo ponašanje koje je, prema njihovim tvrdnjama, otežalo zdravstvenoj agenciji UN da zaustavi pandemiju kovida.

Optužbe su iznete u internoj žalbi koja je podneta u oktobru, a slučaj je dospeo do javnosti kada je neimenovani član osoblja SZO poslao mejl rukovodstvu organizacije i upravnom odboru, do kojeg je došla agencija AP.

Dvojica autora mejla tvrde da je više od 30 sadašnjih i bivših članova SZO pomenuto u mejlu.

Interna žalba i mejl opisuju "toksičnu atmosferu u kulturi sistematskog zlostavljanja i javnog ponižavanja" u sedištu SZO za Zapadni Pacifik u filipinskoj Manili, koju vodi japanski direktor Kasai.

U ovaj region spadaju Kina i Japan, a AP je došao do snimaka sa sastanaka gde se čuje Kasai koji je upućivao podrugljive komentare o osoblju na osnovu nacionalnosti.

Jedanaest bivših ili sadašnjih članova SZO koji su radili ili rade za Kasaija rekli su za AP da je često koristio rasistički rečnik.

U žalbi i porukama se takodje optužuje Kasai da je na neprimeren način delio poverljive informacije o vakcinama sa svojom matičnom zemljom, Japanom.

U mejlu agenciji AP, Kasai je negirao optužbe za rasizam i neetičko ponašanje.

"Istina je da sam bio oštar prema osoblju, ali odbijam tvrdnje da sam ciljao ljude odredjene nacionalnosti", kazao je on, izmedju ostalog.

Iz sedišta SZO u Ženevi su rekli da su svesni optužbi i da preuzimaju sve odgovarajuće korake po ovom pitanju, dok je Kasai poručio da je spreman da potpuno saradjuje u bilo kakvoj istrazi povodom tvrdnji koje su se pojavile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: