Ponovno zaražavanje je moguće: Ovo je period kada je moguće da ste opet pozitivni

Dr Ivo Udovičić, komandant Vojne kovid bolnice Karaburma, izjavio je za TV Prva da je ponovno zaražavanje koronavirusom moguće.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, ima pacijenata koji posle preležane korone, posle određenog perioda, opet obole, ali je srećom tada klinička slika slabija.

"Ono što moramo da uvek imamo na umu je da je reč o sasvim novoj vrsti virusa, o čijem se imunitetu, posle preležane bolesti, zna jako malo. Situacija kada se neko ponovo zarazi nije iznenađujuća", rekao je on.

Kada je reč o periodi razaražavanja, odnosno period koji jeprođe do narene bolesti je između 28 dana i tri meseca, u zavosnosti od imuniteta pacijenta.

"Bez obzira na preležanu bolest moramo da se čuvamo, nosimo maske i pre svega da se vakcinišemo, kako bismo obnovili imunitet", poručio je dr Udovičić.

Upitan da prokomentariše sve češći trend u Evropi i svetu, gde pojedine mere ukidaju epidemiološke mere, dr Udovičić je poručio da Srbija ne može da se poredi sa tim zemljama, jer, kako kaže, oni to čine poznajući navike svoh naroda.

"Mi smo poznati da se ne pridržavamo propisanih mera, ja se ne bih poredio sa njima, mi ćemo birati naš put. Mi smo i dalje u piku ovog talasa, tako da je u ovom trenutku rano pričati o ukidanju mera", zaključio je sagovornik TV Prve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu