Ako počne sukob, Srbija će uz Rusiju protiv NATO-a, a tzv. Kosovo u NATO?

Priština -- Analitičar Dardan Sejdiju ocenjuje da eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine može indirektno da utiče na tzv. Kosovo.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Depositphotos/RailwayFX/Ilustracija
Depositphotos/RailwayFX/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Srbija stvara partnerstvo sa Rusijom za suočavanje sa NATO i američkim faktorom, prenosi Kljan Kosova.

Ukoliko sukob eskalira još više, kako navodi, međunarodna zajednica može da ponudi sporazum koji omogućava članstvo Kosova u NATO. Za to je neophodno, kako navodi, priznanje "samo četiri države", ali ne i odobrenje Ujedinjenih nacija.

Sejdiju je naglasio da je Srbija glavni saveznik Rusije na Zapadnom Balkanu. On navodi da, kada je u pitanju Ukrajina i NATO snage, Rusija im šalje poruku: "Ako me dodirnete ovde, imam tačke na Zapadnom Balkanu u kojima mogu da izazovem probleme".

"A gde Rusija ima svog glavnog saveznika za ovaj posao? Ima ga u Republici Srbiji. Nažalost, mi smo s njima u stalnom sukobu", prokomentarisao je Sejdiju i dodao da bi svaka vrsta zatezanja odnosa na Balkanu zahtevala "brz dogovor za stabilizaciju".

Ako eskalira sukob u Ukraijini, što može izazvati prelivanje na odnose Kosova i Srbije, na to se može odgovoriti stvaranjem "bafer zone“, tačnije neutralne zone, koja služi za podelu neprijateljskih snaga ili nacija, kaže Sejdiju.

Poželjno je, kako navodi, i okretanje ka "Severnom toku 2", koji predstavlja kako kaže, veliko dostignuće, jer se radi o gasu koji stiže direktno iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu