Rumunija najavila: Spremni smo za veće vojno prisustvo NATO-a

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je da ta zemlja pregovara sa SAD i Francuskom o povećanju broja njihovih vojnika u toj balkanskoj zemlji.

Izvor: RTS
Podeli
 EPA/Vladimir Pesnya / Host photo age
EPA/Vladimir Pesnya / Host photo age

Dodao je da je ta zemlja spremna za veće vojno prisustvo NATO-a.

Klaus Johanis je rekao da je više puta rekao da je Rumunija spremna da dočeka dodatne savezničke snage na svojoj teritoriji.

"Nakon najava Francuske i SAD, u kontaktu smo sa ta dva saveznika, kako bismo ustanovili konkretne modalitete za povećanje njihovog vojnog prisustva", rekao je Johanis.

U američkom ministarstvu odbrane su prethodno rekli da je 8.500 vojnika u stanju pripravnosti i da čekaju da budu raspoređeni na istočnom krilu NATO-a, u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

I Francuska se ponudila da pošalje dodatne vojnike, ako bude neophodno.

Stanje na istoku Evrope je napeto. Kijev, Vašington i NATO svakodnevno poručuju da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu, s obzirom na nagomilavanje ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, Moskvi poručuju da bi cena toga bila previsoka.

Kremlj traži bezbednosne garancije kojima bi udaljila NATO od svojih granica. U razgovoru sa Vašingtonom izneti su maksimalistički zahtevi, između ostalog, traže i povlačenje stranih vojnika, oružja i opreme iz Bugarske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu