Mitropolit Joanikije: "Nakazna ideologija"

Podgorica -- Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da naši ljudi nikako ne mogu da se oslobode dogme koja potiče iz komunističkih vremena,

Izvor: Novosti
Podeli
Printskrin:TV Prva/arhiva
Printskrin:TV Prva/arhiva

Kako je mitropolit rekao, to je jedna nakazna ideologija koja je napravila mnogo štete.

"Čuli ste ovih dana kako ni po koju cijenu vjeronauka ne bi smjela da se vrati u škole 'pošto je vjeronauka dogma i nema kritičkog mišljenja'. Isto tako sveštena lica, bez obzira što imaju određene reference, naučna zvanja ne smiju biti nigdje, niukakvim obrazovnim institucijama, 'jer oni propovijedaju dogmu', a tobož nauka mora po svaku cijenu da se bavi kritičkim mišljenjem. I oni su ti, koji tako govore, zastupnici Bože dragi, kritičkog mišljenja. Ali, da pogledamo da li neko, ko ne poznaje hrišćanstvo, ko ne poznaje našu vjeru, ko ne poznaje i ne uvažava ogromni kulturni doprinos koji je dala naša vjera našem narodu u svim sferama života, od umjetnosti do običaja, do etike i zapravo do svih oblasti života, kako taj može razumjeti našu književnost, tradiciju, naše kulturno nasleđe, bez poznavanja vjere? To je prosto nemoguće" naveo je on.

Naravno, kako je dodao, takva mišljenja i kritike, koje ovih dana doživljavaju, da je vjeronauka dogma, da sveštenik propovijeda dogmu, iskrivljuju i samo značenje dogme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu