"Razgovaraću sa patrijarhom SPC o Temeljnom ugovoru"

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da će razgovarati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve o Temeljnom ugovoru.

Izvor: Vijesti

Utorak, 25.01.2022.

19:52

Depositphotos/Mehaniq

On je rekao da je poziv dobio nakon izjave da SNP neće biti dio ni jedne vlade koja neće potpisati taj dokument.

Portal Press objavio je snimak dela govora Jokovića na jučerašnjoj sjednici GO SNP-a na kome on govori o sastanku u Patrijaršiji na koji je pozvan on i član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić.

Iz snimka se može zaključiti da Joković očekuje političku podršku u vezi aktuelne krize i formiranja manjinske vlade, što tvrdi da nije tačno.

Joković je Vijestima objasnio da je pozvan iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve na razgovor u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora.

"Zvali su me iz Patrijaršije kada je SNP saopštio da neće biti deo bilo koje Vlade koja neće potpisati Temeljni ugovor. I ostajemo pri tome. SNP neće biti deo ni jedne Vlade, bez obzira ko je sačinjavao, a koja neće u prioritetima imati potpisivanje Temljnog ugovora. Nakon toga pozvan sam na sastanak sa patrijarhom,” rekao je.

Na pitanje da li sastanak to ima veze sa aktuelnom političkom situacijom i formiranjem vlade, te da li je to pominjano u pozivu, Joković je kazao da nije bilo "nikakve priče o manjinskoj Vladi, niti da li je crkva podržava ili ne".

"Crkva se neće baviti politikom, niti je interesuje. Ona u svojim prioritetima ima da se potpiše Temeljni ugovor i samo izglasavanje Zakona o slobodi veroispovesti je uticalo na to što su u jednom trenutku SCP i Mitropolija crnogorsko primorska ušla u fokusu političkog dešavanja. Znači na sednici GO sam govorio o Temeljnom ugovoru i rekao sam da sam dobio podršku Patrijaršije i da je to dobro", objasnio je.

Lider SNP nije želeo da kaže kada se očekuje sastanak sa patijarhom SPC.

Upitan da li će kontaktirati sa predstavnicima vlasti u Srbiji, Joković je kazao:

"Mi ne tražimo podršku u političkom smislu. Nećemo uraditi u Crnoj Gori ništa što bi izazvalo dizanje tenzija, ništa nećemo napraviti što bi remetilo dobre odnose sa Srbijom ili bilo na štetu države Crne Gore ili Srbije,” rekao je Joković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: