"Srbija je apsolutno bezbedna zemlja"

Srbija je apsolutno bezbedna zemlja, i bezbedniji smo time što imamo međunarodnu saradnju i što je tako efikasno razmenjujemo informacije sa drugim državama.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 25.01.2022.

15:04

Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

To je danas u Briselu izjavila premijerka Ana Brnabić, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, odgovarajući na pitanje koliko je Srbija spremna da ispuni bezbednosne standarde, pošto 18 godina nakon ubistva premijera Zorana Đinđića postoje pretnje za život predsednika Aleksandra Vučića.

Kako je rekla pitanjem se insinuira da Srbija nije bezbedna zemlja samo zato što je dobila informacije o planiranom atentatu iz Europol-a. “To upravo pokazuje suprotno, a to je da Srbija jeste bezbedna zemlja, jer su naše obaveštajne službe dobro povezane i saradjuju sa službama širom sveta. Da to nismo ne bi bili bezbedna zemlja”, podvukla je ona.

Brnabić je naglasila da je Srbija bezbedna zemljau pravo zbog toga što ima tako efikasnu razmenu informacija. Prema njenim rečima ovo pitanje nije bilo tema razgovora, jer se ne tiče politike, već bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala. Dodala je da je bilo reči o borbi protiv organizovanog kriminala, pri čemu je konstatovano da Srbija ispunjava sve standarde u tome.

Nikad brže na putu u EU

Govoreći o uspehu referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, rekla je da je učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

"Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta", rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheijem posle Saveta za stabilizaciju i pridruživanje izmedju EU i Srbije.

Brnabić je istakla da se većina gradjana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosudja, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su gradjani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

"To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava", rekla je Brnabić.

Dodala je da će se bez pazue nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odglaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosudja, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.

"Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome", rekla je Brnabić.

Poručila je da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenje zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomniji.

"Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama", poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19, te da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Navela je da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio 7,5 odsto, jedan od najboljih u celoj Evropi, da će prosečna plata u decembru prošle godine biti veća od 600 evra, uz podatak da su strane direktne investicije u 2021. iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, dodajući da je preko 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

"Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji", poručila je Brnabić.

Premijerka Srbije je poručila i da je važna regionalna saradnja, jer sve što je postignuto od 2014. do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.

"Regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu su ključni za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora bio je o regionalnom pozvezivanju, saradnji i odnosima u regionu, te šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU", rekla je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: