Italija: Počeli izbori za novog predsednika

U Italiji je danas počeo proces izbora novog predsednika države, a aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2022.

16:26

Italija: Počeli izbori za novog predsednika
Ilustracija: Depositphotos, AnnaNepaBO

Kako prenosi agencija Rojters, među italijanskim političarima postoji zabrinutost da bi rezultat mogao da izazove novu političku neizvesnost u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone, koja se suočava sa ponovnim porastom infekcija i smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Oko 1.009 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata, i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u 15:00 sati po lokalnom vremenu u prvom krugu izbora za naslednika Serđa Matarele.

Mario Dragi, koji se smatra favoritom, ne može da vrši obe funkcije, a u Rimu već nedeljama traju pregovori o tome kako će nastaviti sa radom njegova vlada u kojoj su zastupljene gotovo sve velike stranke u parlamentu.

Premijer Dragi je na čelu vlade nacionalnog jedinstva i jasno je stavio do znanja da bi voleo da preuzme funkciju predsednika.

Međutim, u nekim partijama se dvoume da li da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak iz vlade mogao da izazove politička previranja i prevremene izbore.

"U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smeniti Dragija s mesta premijera", rekao je Mateo Salvini iz desničarske Lige.

Bivši premijer Silvio Berluskoni saopštio je u subotu da povlači kandidaturu, a ni desničarske stranke, kao ni levičarske se još nisu dogovorile o zajedničkom kandidatu.

Zbog toga je malo verovatno da će odluka biti doneta prvog dana glasanja, a s obzirom da je pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su još bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Ðulijano Amato i predsednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: