Američki nosači uplovili u Južno kinesko more

Dve grupe američkih nosača aviona uplovile su u Južno kinesko more zbog obuke, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ JEROME FAVRE
EPA/EFE/ JEROME FAVRE

Pročitajte još:

NATO stavljen u stanje pripravnosti

Ruska Baltička flota isplovila

Ministarstvo je navelo u saopštenju da su dve udarne grupe američkih mornaričkih nosača, koje predvode njihovi vodeći brodovi "USS Karl Vinson" i "USS Abraham Linkoln", počele operacije u Južnom kineskom moru u nedelju, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da će izvoditi vežbe koje uključuju operacije protiv podmornice, operacije vazdušnog ratovanja i operacije zabrane pomorstva kako bi pojačale borbenu gotovost.

Obuka će se odvijati u skladu sa međunarodnim pravom u međunarodnim vodama, dodaje Ministarstvo odbrane, ne navodeći detalje.

"Operacije poput ovih omogućavaju nam da poboljšamo našu sposobnost za borbu, uverimo naše saveznike i partnere u rešenost mornarice da obezbedimo regionalnu stabilnost i da se borimo protiv zlonamernog uticaja", rekao je komandant J.T. Anderson, koji predvodi grupu "Abraham Linkoln".

Plovni put je jedno od mnogih područja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja polaže pravo na veliki deo vode i koja je izgradila vojne baze na tamošnjim veštačkim ostrvima, navodi Rojters.

Takođe, američka mornarica je u nedelju izvestila da su obe grupe nosača vežbale sa japanskom mornaricom u Filipinskom moru, oblasti koja obuhvata vode istočno od Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu