"SAD i Japan podstiču hladnoratovski mentalitet"

Kineski ministar spoljnih poslova optužio je američkog predsednika i japanskog premijera za mešanje u kineske unutrašnje poslove.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2022.

12:02

Tanjug/ Adam Schultz/The White House via AP

Zvanični Peking uputio je žalbu Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu zbog neosnovanog napada na Kinu na virtuelnom sastanku između američkog predsednika Džoa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide.

To je danas izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen.

“Oni su ponovo neosnovano napali Kinu i bezobzirno se mešali u kineske unutrašnje poslove”, rekao je Liđen, a prenosi agencija Rojters.

Portparol je dodao da se SAD i Japan drže “hladnoratovskog mentaliteta” i podstiču ideološki antagonizam. Takva reakcija Kine je usledila nakon što je jedan američki zvaničnik prošle nedelje izjavio da su Bajden i Kišida diskutovali o Kini, podelivši tom prilikom zabrinutost zbog navodnog kineskog zastrašivanja suseda i "predatorskih" koraka u trgovini i drugim oblastima.

Prema rečima tog zvaničnika, japanski premijer je tada izrazio posebnu zabrinutost zbog kineske modernizacije nuklearnog arsenala. Bajdenov i Kišidin onlajn sastanak bio je njihov prvi ključni razgovor otkako je Kišida postao premijer Japana u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: