"Biće odgovora Rusiji, ali bez zavrtanja gasa"

Na zaoštravanje situacije u vezi Ukrajine naišlo je na reakciju iz Austrije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2022.

10:08

Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg najavio je da će u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi Ukrajine biti dalekosežnih sankcija EU protiv Moskve, ali je ukazao da to ne sme da obuhvatiti gas.

"Mi u Evropi u određenom stepenu zavisimo od energije iz Rusije", kazao je Šalenberg za dnevnik "Prese".

On je istakao da se to ne može preko noći promeniti, ako u Evropi želimo da imamo toplotu i struju. Šalenberg kaže da su neprihvatljivi zahtevi Rusije da se Ukrajina isključi od proširenja NATO i vojnici NATO povuku iz zemalja članice.

"Niko ne može ući u glavu Vladimira Putina. Mi smo spremni na otvoreni dijalog sa Rusijom, ali ne pod motom - ptico jedi ili umri", objasnio je on.

Takođe je odbacio tvrdnje Moskve da joj preti opasnost od NATO.

"Ko je ušao u Istočnu Osetiju, Abhaziju, Transnjistiriju, u Dombas i na Krim? Mi ne"; poručio je on.

Putin, prema njegovim rečima, u slučaju invazije na Ukrajinu mora računati na dalekosežne sankcije u privrednoj i finansijskoj oblasti.

"U slučaju eskalacije uslediće veoma jasan, nedvosmislen i brzi odgovor", poručuje Šalenberg.

On, međutim, navodi da gasovod "Serveni tok 2" ne treba da time bude obuhvaćen.

"Severni tok 2 nije ni pušten u upotrebu. Verovati da se to može koristiti kao pretnja nije shvatljivo", kaže Šalenberg.

On je ukazao da postoji uzajamna povezanost Evrope i Rusije u vezi snabdevanja energijom.

"Rusima su potrebni prihod od resursa i moraju isto da razmisle da li će gas biti deo paketa sankcija", rekao je on. Kada je reč o ulozi Austrije u trenutnom konfliktu Šalenberg je kazao da je Beč deo EU, koja je povukla črvenu liniju prema Rusiji.

Prema njegovim rečima ovaj konflikt ima još jednu dimenziju.

"Postoji i treća strana koja sve to detaljno prati, a to je Kina. Kada Kinezi budu došli do zaključka da zapadna vojna pretnja slabi onda bi to imali dalekosežne posledice"; uveren je on.

Austrija za sada neće povlačiti svoje diplomate iz Ukrajine, rekao je Šalenberg.

On je za radio “Oe1”, kazao da postoje planovi za evakuaciju osoblja, ali da je sada važnije da "oči i uši upravo u ovoj fazi budu snažno prisutne". Kazao je da su pretnje nažalost veoma realne i da su zastrašujuće. Ukoliko se situacija bude promenila Austrija će, naglasio je, preduzeti odgovarajuće korake.

Povodom odluke SAD da povuku svoje diplomate iz Ukrajine, oglasila se i EU. Naime, kako prenosi AFP, iz Brisela je saopšteno da neće slediti politiku SAD o povlačenju diplomata iz Ukrajine.

Danska: EU ce uvesti neviđene sankcije ako Rusija napadne

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod izjavio je danas da je Evropska unija spremna da uvede "nikada viđene" sankcije, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.

"Nema sumnje da smo spremni da reagujemo na odlučan način, da uvedemo dosad neviđene sankcije, ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu", izjavio je Kofod, preneo je Rojters.

On je dodao da bi "Rusija i Putin trebalo da znaju da je cena provokacija i vojne sile da se promene granice u Evropi vrlo skupa".

"Spremni smo da uvedemo najoštrije sankcije, jače nego 2014. godine", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: