Na Kosovu 20.000 nevažećih diploma

76 odsto učenika na Kosovu funkcionalno je nepismeno, a da je više od 20.000 nevažećih diploma.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 24.01.2022.

13:15

Na Kosovu 20.000 nevažećih diploma
EPA/EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ovu informaciju izneo je predstavnik Organizacije za kvalitet obrazovanja Dibran Hodža je, na Međunarodni dan obrazovanja, i, kako navodi, uzrok je prevara privatnih fakulteta.

On je na Fejsbuku naveo da su kosovski đaci zauzeli 76. mesto u PISA testiranju 2018. godine od ukupno 79 mesta. Pri tom, kako navodi, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova kaže da "nas je PISA prevarila i da PISA nije kompatibilna s našim nastavnim metodama".

"U međuvremenu kompatibilno im je povećanje plata. Akademsko osoblje javnih univerziteta, 44 odsto njih u Prištini i 65 odsto u Prizrenu i Gjilanu, ne opravdava akademske titule. Većina javnih univerziteta troši više od 50 odsto budžeta na plate i povećanje akademskog osoblja", napisao je Hodža.

On je naveo da "profesori plagijatori" nastavljaju da "osvetljavaju" mlade naukom.

"Prema podacima Agencije za statistiku, imamo 95.335 studenata, koliko će njih naći posao?! Koliko njih je posvećeno promeni ove situacije?!", naveo je Hodža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: