Nove optužbe protiv Stolića

Optuženog inspektora SBPOK Božidar Stolića sud sad tereti i za nova krivična dela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos: Kuzmafoto
Depositphotos: Kuzmafoto

Pročitajte još:

Podignut optužni predlog protiv Čedomira Jovanovića

Kriminal se preselio na internet; do droge preko društvenih mreža VIDEO

Pored odavanja informacija o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Stolić se tereti i da je odavao službene podatke o još četiri osobe među kojima je i pripadnik grupe Darka Šarića Boris Laban.

Laban je 2013. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela osuđen na 10 i po godina zatvora kao pripadnik Šarićeve grupe koja je švercovala kokain iz Argentine u zapadnu Evropu, a kaznu, koja će mu uskoro isteći, služi u crnogorskom zatvoru u Spužu.

Stolić je, prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za Labanom, pa mu je sutradan preneo da je na snazi.

Goluboviću je inspektor prosleđivao podatke o poternicama za Labana, Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević. Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih proipadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke do kojih je dolazio zloupotrebom službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Stolić je davao drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru 19. aprila 2019. godine kad je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Njima će suđenje početi 2. februara, a tužilaštvo je predložilo da se ovaj postupak spoji sa postupkom protiv Belivuka i ostalih, koji čekaju zakazivanje suđenja.

Protiv Stolića se vodi krivični postupak i u Višem sudu u Požarevcu zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju. U tom slučaju su osumnjičeni i pripadnik BIA M.K. i Slađan Konstantinović, koji se terete da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca. Zbog krivičnog dela u Požarevcu uhapšen je sredinom septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu