"Skandal" u Nemačkoj: Komandant podneo ostavku; "Krim je izgubljen"

Krim je "izgubljen" za Ukrajinu, rekao je načelnik nemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah.

Izvor: DW
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Posle oštrih kritika, ponudio je ostavku, a ministarka je prihvatila. Odnosi između Kijeva i Berlina ni inače nisu sjajni ovih dana.

"Zamolio sam gospođu ministarku odbrane da me sa momentalnim dejstvom oslobodi zadataka i obaveza na mestu inspektora mornarice", saopštio je viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah (56). Dodao je da njegove "nepromišljene izjave o bezbednosnoj i vojnoj" politici štete funkciji koju obavlja, mornarici, vojsci i Nemačkoj.

Socijaldemokratska ministarka Kristine Lambreht prihvatila je ostavku, saopšteno je u subotu uveče. Do odluke o nasledniku, mornaricu će predvoditi dosadašnji Šenbahov zamenik kontraadmiral Jan Kristijan Kak.

"Krim je izgubljen"

U diskusiji koju je u Indiji organizovao jedan trust mozgova, a čiji se snimak pojavio na internetu, Šenbah je rekao da je poluostrvo Krim izgubljeno za Ukrajinu, da se "neće vratiti, to je činjenica". On je nazvao "besmislicom" strahovanja da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Šenbah je izrazio razumevanje za ruskog predsednika Vladimira Putina. "On zapravo hoće poštovanje na ravnoj nozi. Pobogu, pokazivanje poštovanja ne košta skoro ništa, baš ništa. Ako mene pitate, lako je pokazati mu poštovanje koje traži i koje verovatno zaslužuje."

Ministarstvo odbrane se distanciralo od tih izjava navodeći da "sadržinski i izborom reči nikako ne odgovaraju poziciji Ministarstva".

Predsednica odbora za odbranu u parlamentu Mari-Agneš Štrak-Cimerman iz redova Liberala rekla je da je Šenbah izjavama "doveo u pitanje evropsku bezbednosnu strukturu i međunarodno pravo". "Ostavka je ispravna posledica", rekla je ona.

Kriza se zaoštrava

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo na razgovor nemačku ambasadorku. Prethodno je šef diplomatije Dmitro Kuleba izrazio nezadovoljstvo nemačkim odbijanjem da naoruža Ukrajinu.

Kriza je zaoštrena prethodnih sedmica zbog gomilanja oko sto hiljada ruskih vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Kremlj negira da priprema invaziju, ali traži od Zapada bezbednosne garancije da Ukrajina neće biti primljena u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu