Vlada tzv. Kosova zahteva pomoć KFOR-a

Predstavnici Vlade tzv. Kosova na jednom od nedavnih sastanaka sa komandom Kfora izneli su novi zahtev.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA/Djordje Savic
Foto: EPA/Djordje Savic

Oni žele da pripadnici međunarodne vojne misije obezbeđuju tehničare Kosovske elektrodistributivne kompanije (KEDS), koji se pripremaju da u narednom periodu preuzmu trafo-stanicu u Valaču, saznaje Kosovo onlajn iz dobro obaveštenih izvora.

Predstavnik kosovske vlade je, prema tim informacijama, saopštio da postoje dve opcije – ili da tehničare KEDS obezbeđuju pripadnici Kfora, ili će taj posao da obavi Kosovska policija.

Ovaj zahtev Prištine je izričito odbijen od strane predstavnika Kfora.

Kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je izjavio da je "plaćanje računa za struju jedino moguće rešenje" za potrošnju električne energije na severu Kosova. Kurti je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da pokušava da sa što "manje štete i mirnim putem" dođe do epiloga za pitanje električne energije na severu.

Povodom ove izjave, saopštenjem se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je naveo da "Kurti po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Кosova i Metohije godinama ne plaća".

"Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS stizala u četiri opštine na severu Кosova i Metohije", nave je Petković.

U proteklih nekoliko meseci već se više puta govorilo o nameri prištinskih vlasti da nasilno preuzmu trafo-stanicu u Valaču, koja je od ključne važnosti za snabdevanje strujom u srpskim opštinama na severu. Kosovska policija krajem prošle godine je u dva navrata ulazila u srpske sredine sa punom borbenom opremom i tada se dogodilo i nekoliko incidenata.

Kosovski policajci su prilikom upada u Severnu Mitrovicu i Zvečan u oktobru, posle upotrebe šok-bombi i suzavca na okupljene Srbe pucali iz vatrenog oružja, kada je teško ranjen mladić Srećko Sofronijević.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u sredu je poručio da ne isključuje "mogućnost novih jednostranih akcija kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije i naglasio je da će Vojska Srbije reagovati na takve pokušaje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu