Amerika dobila savet: "Zaboravite"

SAD treba da odlože primanje Ukrajine u NATO za nekoliko decenija, napisao je politički komentator Ros Dautat u članku za "Njujork tajms".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstok/Andrea Izzotti
Foto: Shutterstok/Andrea Izzotti

Dautat smatra Ukrajinu suviše podeljenom, ekonomski slabom, te stoga nespremnom da u punoj meri "postane deo Zapada".

Pri tom, SAD, po njegovom mišljenju, preuzele su na sebe obaveze koje ne mogu realizovati, pokušavajući da Ukrajinu izvuku iz ruske orbite. Zbog prilično mekog pristupa prošle američke administracije, Vašington je danas loše pripremljen u sporu sa Moskvom oko ukrajinskog pitanja.

Komentator je naglasio da, uzimajući u obzir ove obaveze i rast potrebe "pružanja otpora Kini", SAD bi mogle na neodređeno vreme odložiti ideju širenja NATO-a.

U tom slučaju, Ukrajina, po njegovom mišljenju, iako bi se i našla pod pritiskom Rusije, izbegla bi "invaziju", a američki saveznici iz NATO-a bi preuzeli više obaveza po pitanju podrške bezbednosti u Evropi.

Međutim, potpuno odustajanje od primanja Ukrajine u NATO je ustupak koji, kako smatra Dautat, američka administracija ne može prihvatiti. Po njegovom mišljenju, vrlo razumno izgleda ideja da se "o njoj zaboravi na duže vreme: na primer na 25 godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu