Meteorolog najavio: Ledeni vazduh iz Rusije, temperature do -20 stepeni; Kada je kraj smrzavanja?

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je hladno, a meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu otkrio je kakva se vremenska situacija očekuje u narednih 10 dana.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2022.

11:43

Meteorolog najavio: Ledeni vazduh iz Rusije, temperature do -20 stepeni; Kada je kraj smrzavanja?
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

"Temperatura u Sjenici spustila se na -19°C, na Kopaoniku na -15°C, na Zlatiboru na -12°C, u Požegi na -10°C, a u većini ostalih predela Srbije na -8 do -1°C. Bilo je suvo, dok je Vojvodinu sa severozapada zhavatilo jače naoblačenje sa snegom", naveo je Đurić.

Ovog prepodneva sneg iz Vojvodine proširio se na celu severnu Srbiju, pa umeren do jak sneg ovog prepodneva pada u Vojvodini, u Beogradu i Šumadiji i zona padanja snega širi se i prema celoj centralnoj Srbiji.

U toku današnjeg dana sneg će se proširiti i na ostale predele Srbije, dok će istovremeno već do sredine dana sneg prestati da pada u Vojvodini, pa će posle podne biti sunčano, a krajem dana prestanak snega očekuje se i u Beogradu. U predelima Srbije sa snegom danas se očekuje da padne 2 do 8 cm snega, pri čemu bi se toliko formirao ili za toliko povećao snežni pokrivač.

"Srbija se i danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, pa će biti veoma izražen gradijent pritiska, što će usloviti da duva jak severozapadni vetar, pa se u predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava. Pri ovakvoj raspodeli pritiska, očekuje se i dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa", saopštio je Đurić. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od -1 do 3°C, u Beogradu do 0-1°C.

"Na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini u nedelju se očekuje sunčano, uz umeren do jak jutarnji mraz, dok će tokom dana biti hladno. U ostalim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i veoma hladno, uz ledeni dan (Tmax<0°C), a na jugu i istoku sa snegom, uglavnom na planinama, uz snežnu vejavicu i mećavu. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -10 do -3°C, maksimalna dnevna od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C", dodao je. Tokom većeg dela sldeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem anticiklona, uz vazdušni pritisak koji će biti znatno iznad normale, pa će vreme biti uglavnom stabilno, a i kada bude snega, njega neće biti u većim količinama.

"Sa istoka će se nalaziti cikloni, svojom centrima iznad Crnog mora i Egejskog mora i oni će donositi veoma obilne snežne padavine Turskoj, a sneg će zabeleti i grčka ostrva u Egejskom moru. Pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji do našeg područja očekuje se dalji prodor veoma hladne vazdušne mase, pa se u ponedeljak i utorak očekuju ledeni dani. Srećom, Srbija će naći narubnom delu ovog ledenog vazduha, a on će se glavninom iz Rusije spustiti, tj. prodrati istočnije od Srbije, tj. do Turske, Grčke i istoka Balkana", saopštio je.

Na severu Srbije u ponedeljak sunčano i hladno, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i centralnim predelima povremeno sa snegom.

U utorak suvo. Krajem dana i tokom večeri na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa snegom, dok se na severu već u sredu pre podne očekuje prestanak padavina.

U većini predela palo bi 2 do 8 cm snega, dakle neće biti značajnijih padavina. U ponedeljak i utorak ledeni dan. Jutarnja temperatura u ponedeljak biće od -10 do -5°C, a u utorak lokalno i do -15°C, na Pešteru do -20°C.

Maksimalna temperatura biće od -4 do 1°C, u Beogradu do -2°C.

Od srede nešto toplije, a značajno će oslabiti jutarnji mrazovi.

U četvrtak i petak novo prolazno naoblačenje, ponegde sa susnežicom i slabim snegom, uglavnom u istočnim i južnim predelima. Maksimalna temperatura od srede do petka od 0 do 5°C.

Prema trenutnim prognozama, sam kraj janura i početak februra odlikovao bi se nešto toplijim vremenom, uz slabe jutarnje mrazove i temperature koji stepen ispod 0°C, a tokom dana bilo bi od 4 do 10°C. Snažan uticaj anticiklona sa zapada Evrope i dalje će sprečavati prodor vlažnih i padavinskih sistema, tako da se značajnije padavine ne očekuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: