"Prijateljstvo sa Putinom – opasnost po Evropu"

Elmar Brok zatražio je od nemačkog kancelara Olafa Šolca delovanje po pitanju druženja bivšeg šefa nemačke vlade Gerharda Šredera sa Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Asatur Yesayants
Shutterstock/Asatur Yesayants

Pročitajte još:

Potpuni krah sistema u Evropi – Brisel priznao Merkelova sve odbila

Brok, koji je 40 godina bio poslanik u Evropskom parlamentu i dve decenije zadužen za spoljnu politiku, rekao je nemačkom dnevniku "Bild“ da je potrešen što Šreder, u situaciji kada postoji realna opasnost od rata, nije pozvao ruskog predsednika na smanjenje tenzija.

"Od Putinovog prijatelja Šredera, kao i uvek u takvim krizama, ništa se ne čuje“, kritikovao je on.

Brok je ocenio da time Šreder šteti ugledu Nemačke.

"Šreder doprinosi čak tome da se šefica nemačke diplomatije Analena Berbok predstavlja javno slabom. Time signalizira Putinu da ne mora da strahuje od Nemačke i zapada“, podvukao je dugogodišnji savetnik Angele Merkel.

Prema njegovim rečima, takav utisak bi mogao kod Putina izazvati pogrešne zaključke.

Brok po pitanju Ukrajine vidi ozbiljan problem u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD), čiji je nekada lider bio Šreder.

"Polazim od toga da će kancelar Šolc po pitanju nemačkog i zapadnog stava u tom konfliktu prema Šrederu biti jasan. Moskvi mora jasno staviti do znanja da "drugovi", kao što su Šreder ili nekadašnji šef SPD-a Matijas Placek u Moskvi prenose pogrešan stav Nemačke“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu