U ovoj laboratoriji analiziraju 800.000 PCR testova dnevno

Beč -- Austrija je početkom iduće godine uvela testiranje grgljanjem, najpre u osnovnim školama, čime se pozitivni slučajevi na koronu uhvate u ranoj fazi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Matt Rourke
Tanjug/ AP Photo/Matt Rourke

Kapaciteti laboratorija pokrivaju i ove PCR testove, koji osim iz škola dolaze iz mnogobrojnih apoteka i preduzeća u Donjoj Austriji.

"Početkom 2020. godine Beč se odlučio za ofanzivnu strategiju PCR testiranja. Na taj način možemo da identifikujemo pozitivne slučajeve u ranoj fazi infekcije pre nego što se formiraju veći klasteri i obezbedimo precizno i široko praćenje varijanti virusa", izjavio je Peter Haker, član bečke vlade, resor za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

Ovaj laboratorij je od 11. do 13. januara analizirao ukupno 999.717 uzoraka s prosečnom stopom pozitivnosti od 2,29 odsto.

"Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu možemo uskladiti sve procese i logistiku u laboratoriji. Rezultati testova su bez izuzetaka gotovi unutar 24 sata, čak i u situaciji rastućeg broja infekcija kakvu imamo sada", objašnjava direktor "Lajfbrejna" Majkl Havel.

Radovi na proširenju laboratorija počeli su početkom decembra prošle godine. Opremljena su dva nova paviljona laboratorija. Jedan sa 55 aparata za automatsko uzorkovanje i 84 uređaja za analiziranje PCR testova, dok je drugi paviljon predviđen za pripremu uzoraka.

U prethodna dva meseca je zaposleno i obučeno više od 500 novih radnika, a otvoreno je još 250 radnih mesta koje treba popuniti u naredne dve sedmice. "Lajbrejn“ trenutno zapošljava 1.700 ljudi iz 54 zemlje, saopšteno je kancelarije "Eurocomm-PR Sarajevo".

Podsećamo, Austriju je danas pogodio pada sistema za registraciju novih slučajeva infekcije. Više od 50 sati nije bilo novih informacija o novozaraženima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu