"Povlačenje RS iz državnih institucija ne bi funkcionisalo"

Šefica USAID Samanta Pauer izjavila je danas da povlačenje Republike Srpske ne bi funkcionisalo.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/EFE/ MIGUEL LEMUS
EPA/EFE/ MIGUEL LEMUS

Pročitajte još:

Ko je koga izdao? "Obećao je da me neće izdati"; "Igra na kartu patetike"

Skandal u Sarajevu: Dodik "iskulirao" sve VIDEO

Ona je istakla da bi to moglo da dovede u pitanje održivost Republike Srpske.

"To je udaljavanje od slova Dejtona i problematično sa stanovišta ljudi koji se smatraju delom zemlje koja se zove BiH i veoma je problematično kada je u pitanju održivost Republike Srpske kao takve. Politika i ekonomija idu zajedno ruku pod ruku i trebate služiti svojim građanima i biračima", kazala je on novinarima u Sarajevu.

Upitana kada se može očekivati deblokada institucija BiH, Samanta Pauer je rekla da ne može predviđati rokove niti okarakterisati namere Dodika u pogledu rada institucija.

Ona je dodala da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na sastanku u Predsedništvu BiH rekao drugačije stvari u odnosu na one koje je izneo na konferenciji za novinare.

"Dobila sam kratak sažetak te konferencije i izjava koje je dao u određenoj meri odstupaju od stvarnog razgovara koji smo vodili", kazala je Pauer.

Prema njenim rečima, Dodik je na sastanku u Predsedništvu rekao "poprilično mnogo stvari u vezi sa važnosti privrednog razvoja u Republici Srpskoj, kao i o tragediji masovnog odliva stanovništva iz ove zemlje".

"To je najgori simptom lošeg rada i neuspeha političkih lidera", kazala je šefica USAID-a. Put koji ide ka tome, da se vraćaju ovlaštenja koja pripadaju državnim institucijama, ocenila je, samo će još više podrivati već postojeću ranjivost u ekonomskoj sferi RS, u čije ime Dodik kaže da nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu