Ustav Crne Gore jasan – nema novog premijera bez izbora

Podgorica -- Posle višednevne bure u parlamentu Crne Gore, iz kabineta crnogorskog premijera stiglo je pojašnjenje da li uopšte može da se formira manjinska vlada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/smith371
Shutterstock/smith371

Vlada pada zbog kokaina? Objavljen razlog sukoba u Podgorici

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika vlade Zdravka Krivokapića.

"Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav vlade", navodi se u saopštenju. Pogotovo, kažu, u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet za je dobijena većinska podrška Skupštine.

"Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od predsednika, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsednik Crne Gore povredio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razrešen", piše u saopštenju vlade.

Dodaje se da se postojeća vlada može samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti moguća jedino posle novih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu