Na današnji dan pretučen je Srđan Aleksić jer je u ratnom ludilu ostao čovek

Na današnji dan pre 29 godina, 21. januara 1993. godine, mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen u Trebinju.

Izvor: index.hr

Petak, 21.01.2022.

09:50

Na današnji dan pretučen je Srđan Aleksić jer je u ratnom ludilu ostao čovek
Ilustracija EPA/ DRAGAN MILOVANOVIC

U ratom zahvaćenom Trebinju, Aleksić je tog dana od batina spasao svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kog su napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Vojnici su umesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Bio je plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđan je tog dana kad je nastradao takođe bio rezervista Vojske Republike Srpske. Dok su svi ostali gledali kako mladi rezervisti maltretiraju Bošnjaka, Srđan mu je skočio u pomoći. Četvorica vojnika zbog toga su se okomili na njega jer su ga smatrali izdajnikom. Preminuo je šest dana kasnije.

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", napisao je Srđanov otac na umrlici svom sinu.

Jedan napadač poginuo u ratu, trojica osuđena.

Jedan od napadača nakon nekoliko meseci poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora. Čovek kojeg je spasio živi u Švedskoj, a prijatelju svakog leta poseti grob.

U vreme kada je suđenje bilo u toku za ubistvo njegovog sina, Rade Aleksić doživljavao je i razna poniženja. Među njima je i rečenica jednog od advokata, zastupnik optuženih: "Tako mu i treba kada je branio muslimana."

"A moj Aći, tako smo Alena svi odmilja zvali, sada je u Švedskoj, oženio se, ima dvoje dece. Svakog leta me obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob, a onda kod mene. Eto, toliko sam uzbuđen da mu se ni prezimena ne mogu setiti", rekao je Rade Aleksić pre nekoliko godina za N1.

"Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu ni značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas verujem", rekao je Rade Aleksić prije nekoliko godina za N1.

Jedan od najvećih heroja krvavih devedesetih posthumno je dobio Povelju Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: