Policija pojačava kontrolu

Akcija pojačane saobraćajne kontrole počinje danas i trajaće do nedelje 23. januara.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Shutterstock/_1AstroStar.jpg
Foto: Shutterstock/_1AstroStar.jpg

Za vikend će biti pojačana frekvencija saobraćaja zbog povratka velikog broja ljudi, jer se završava dečji zimski raspust, potvrđeno je iz Uprave saobraćajne policije.

Očekuje se veći broj vozila na putevima Srbije, a razlog akcije je da se uspostavi što veća bezbednost saobraćaja.

"Akcija će biti usmerena pre svega na prekršaje koji najviše izazivaju saobraćajne nesreće, a to je vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa", kaže Aleksandar Radenković major policije iz Uprave saobraćajne policije.

Slična akcija je izvršena za vreme praznika, i u periodu od 10 dana, isključeno je dve hiljade vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 78 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i napisano je 15.000 prekršaja zbog prekoračenja brzine i 4.000 prekršaja zbog nenošenja pojasa.

"Prošle godine za Svetog Jovana imali smo veliki porast broja pijanih vozača, čak 50.000 ih je isključeno. To je bilo za 15 posto više nego 2020. godine", kaže Aleksandar Radenković i dodaje:

"U 2020. godini je bilo 670 slučaja vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a prošle godine 1.500 slučaja, što je ogromno povećanje. Tako da će nam ove godine, što se tiče kontrole, biti u fokusu ta dva prekršaja."

Veći broj dece će učestvovati u saobraćaju u svojstvu putnika jer će se vraćati sa roditeljima. Opasnost je u tome što najveći broj dece poginu kao putnici u vozilu, u proseku oko 60 odsto.

Razlog ovakve crne statistike je taj što ih roditelji tokom prevoza ne vezuju na propisan način.

"Već godinama pokušavamo da roditeljima promenimo taj stav. Da vezuju sebi pojas i svojoj deci, ali nažalost ne uspevamo u tome", kaže major policije.

Prema rečima našega sagovornika, tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je osmoro dece.

"Četvoro dece je stradalo u svojstvu pešaka, tri u svojstvu putnika u vozilu i jedno u svojstvu vozača bicikla. Ni jednu od pomenutih nezgoda nisu izazvali vozači pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanca", objašnjava Radenković.

Prema skorašnjim istraživanjima samo 50 posto roditelja prevozi decu na propisan način.

Aleksandar Radenković dodaje da će tokom početka školske godine i u zonama škola biti pojačana kontrola.

Prisutni će biti saobraćajci u smenama koji će pomagati deci da pređu ulicu, i fokus će biti na kontroli brzine vozila u zonama škole i na poštovanju prava pešaka, zbog čega će biti postavljeni radari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu