Detaljno objašnjenje kako će da izgleda početak drugog polugodišta

Raspust se približio kraju i đaci se u klupe vraćaju u ponedeljak. Drugo polugodište počinje tako što će đaci od prvog do četvrtog razreda ići u školu redovno.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/racorn.jpg
Ilustracija: Depositphotos/racorn.jpg

Istovremeno, osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci počeće rad po kombinovanom modelu nastave. Ovu odluku doneo je Tim za škole i time otklonio višednevne nedoumice oko toga da li će i kako početi drugo polugodište.

U praksi, ovo znači da će učenici od petog do osmog razreda od ponedeljka nastavu pohađati podeljeni u dve grupe, i to tako što će polovina njih časove jedan dan pratiti onlajn, a druga ići u školu, a sutradan će se zameniti. To isto važi za srednjoškolce.

Časovi će, inače, trajati uobičajeno – 45 minuta.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i za zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Takođe, moraju se primenjivati i sve mere zdravstvene zaštite, pa će tako za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja dvorišta, učenici, zaposleni, ali i treća lica obavezno nositi maske.

Preporučeno je pojačanje mera opšte i lične higijene koje podrazumevaju pranje i dezinfekciju ruku, a naročito se mora voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Inače, prema podacima Instituta "Batut", u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.074, odnosno 0,4 odsto obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosilo je 2,8 odsto.

Sledeća pauza Sretenje

Sledeća pauza u nastavi za osnovce i srednjoškolce sledi na Dan državnosti Sretenje 15. februara, koji se praznuje dva dana, u utorak i sredu. Prolećni raspust počinje 22. aprila, a đaci se u klupe vraćaju nakon prvomajskih praznika 4. maja.

Prvo polugodište privedeno je kraju bez velikih bura, a jedino iskakanje iz uobičajenog nastavnog procesa bilo je neplanirani jesenji raspust u novembru za vreme državnog praznika Dana primirja, koji je, umesto dva, trajao pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu