Bugarski predsednik Radev položio zakletvu za drugi mandat

Bugarski predsednik Rumen Radev danas je položio zakletvu za drugi mandat šefa države.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

15:52

Bugarski predsednik Radev položio zakletvu za drugi mandat
Foto: Tanjug/ AP Photo/Valentina Petrova

Radev, peti demokratski izabrani predsednik Bugarske, položio je zakletvu u parlamentu zajedno sa potpredsednicom države Ilijanom Jotovom.

U drugom krugu predsedničkih izbora u novembru, 58-godišnji Radev je ubedljivo pobedio univerzitetskog profesora književnosti Anastasa Gerdžikova, podržanog od stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova.

Radev, bivši načelnik ratnog vazduhoplovstva, uvećao je popularnost u zemlji glasnom podrškom višemesečnim demonstracijama protiv korupcije 2020. godine, a potom i imenovanjem prelaznih vlada koje su počele da istražuju korupciju u vreme Borisova.

On je danas poslanicima rekao da su "demokratija i vladavina prava temelji koje treba obnoviti" u Bugarskoj i obećao da će raditi na prevazilaženju demografske krize, suzbijanju siromaštva i nejednakosti i podizanju standarda i kvaliteta života. Bugarska, zemlja sa 6,5 miliona ljudi, i dalje je najsiromašnija članica EU kojoj je pristupila 2007. godine.

Poslanici partije GERB Bojka Borisova napustili su skupštinsku salu tokom govora Radeva, isprovocirani izjavom da je tokom njegovog prvog mandata autoritarni model vlasti dostigao vrhunac i da je građanski revolt protiv "kriminalizacije vlasti" izneo na videlo činjenice o kojima se ćutalo.

Funkcija bugarskog predsednika je pretežno ceremonijalna. Iako šef države nema izvršna ovlašćenja i sve političke odluke mora da odobri parlament, on ima izvestan uticaj jer je izabran na neposrednim izborima. Zvanična inauguracija Radeva biće održana u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: