Britanska baronesa iz BiH optužila: Hrvati, Slovenci i Mađari na strani Putina

Članica Konzervativne stranke Arminka Helić kazala je tokom rasprave u britanskom parlamentu da je izražen ruski uticaj u Bosni i Hercegovini.

Izvor: klix.ba

Sreda, 19.01.2022.

09:45

Britanska baronesa iz BiH optužila: Hrvati, Slovenci i Mađari na strani Putina
Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Naime, ona je to govorila tokom rasprave u britanskom parlamentu i izjave koja je usvojena povodom krize u Ukrajini, odnosno zategnutih odnosa sa Rusijom.

Naime, Helić je, pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i politički problem u Bosni i Hercegovini, te je dodala da bi želela odgovore o stavu Zapada prema BiH.

"Osvežavajuće je videti zapadno jedinstvo kada je reč o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja - Bosna i Hercegovina, gde Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva", kritikovala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je reč o sankcijama. Takođe je otvoreno istakla kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska, prenosi portal "Kliks".

"Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši evropski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje da sarađujemo ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?", istakla je baronesa Helić.

Na to je u ime ministarstva odbrane Velike Britanije odgovorila baronesa Anabel Goldi, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvata veoma ozbiljno.

"Redovno smo angažovani sa zemljama Zapadnog Balkana, ne samo s Bosnom i Hercegovinom, a s ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se da osiguramo da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savete i trudimo se da učinimo sve da podstaknemo sklad i stabilnost. Uveravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija s državama Zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja", zaključila je Goldi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: