Stiže li apgrejdovana verzija "Bajden 2.0"?

Džo Bajden ostavljao je utisak očinske figure kada se vratio iz penzije kako bi kao iskusan i diskretan politički veteran zacelio naciju koju je Trump podelio.

Izvor: index.hr

Sreda, 19.01.2022.

08:28

Stiže li apgrejdovana verzija
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

To je bila, kako piše Index.hr, verzija Bajden 1.0, ali sada izgleda stiže nova "Bajden 2.0".

"Umoran sam od toga da sam miran", rekao je američki predsednik u vatrenom govoru koji je održao prošle sedmice. Tada je govorio o svojim mnogim neuspešnim "mirnim razgovorima" iza kulisa sa senatorima ne bi li podržali njegov ključni predlog zakona o glasačkim pravima. Ti pregovori možda najbolje pokazuju očaj koji je obeležio prvih 12 meseci njegovog mandata u Beloj kući.

Ako smo prošle godine imali Bajdenovu blagu verziju, ove verojatno možemo očekivati glasnijeg i ratobornijeg predsednika kom ističe vreme i ponestaje strpljenja i saveznika da spasi ono što je preostalo od njegovih ambicija.

Naime, Bajden je preuzeo dužnost 20. januara 2021., kada je imao 78 godina, postavši tako najstariji američki predsednik pred kojim su bili neviđeni izazovi. Pandemija kovida-19 bila je izvan kontrole, pristalice prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa pokušale su da ponište predsedničke izbore, ekonomija je bila u komi, a američki saveznici u svetu još uvek u šoku od Trampovog mandata.

Izgledalo je da će uspeti, ali...

Suočen s problemom širenja delte i omikrona, sve više podeljenijom Amerikom i verovatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima i gubitkom kontrole nad Kongresom, čini se da je sreća 79-godišnjem Bajdenu okrenula leđa.

S većinom od samo jednoga glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov veliki plan potrošnje, nazvan "Build Back Better", mrtvo je slovo na papiru. Jednako kao i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi se spasila američka demokratiju od Trampovih pristalica.

Podrška i popularnost u javnosti mu kontinuirano padasa 53 na slabih 42 odsto podrške, a jedno je istraživanje pokazalo da Bajdena podržava samo 33 odsto Amerike.

Slično je i u svetu. Iako se stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Tramp, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana razbilo je auru profesionalnosti Bajdenove administracije. Rusija se očigledno ne brine zbog SAD i gomila snage kod ukrajinske granice.

Sve to dovelo je do gorkog buđenja u odnosu prema danima kada je Bela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Bajden biti poput svog heroja Franklina Ruzveltaa koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 1930-ih godina.

Još uvek je moguć scenario u kom Bajden izlazi kao pobednik: ako se pandemija nekako izduva, ekonomija stabilizuje, inflacija popusti i Bajdenove demokrate na krilima zadovoljstva uspeju na vreme da preokrenu spomenute zakonodavne poraze i spremni dočekaju parlamentarne izbore.

Ove je godine, međutim, verovatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci te pobeda republikanaca na izborima kada bi mogli da osvoje jedan ili oba doma parlamenta.

U tom bi slučaju porasli izgledi da se Tramp ponovo pojavi na predsedničkim izborima 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: