Sve veći pritisak na nevakcinisane – počelo falsifikovanje

Berlin -- Pritisak na one koji nisu vakcinisani sve je veći. Za nevakcinisane je recimo ulazak u ugostiteljske objekte postao gotovo nemoguć.

Izvor: DW
Podeli
 EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Zato i ne čudi porast broja falsifikovanih kovid-propusnica.

Porast broja otkrivenih falsifikovanih kovid-propusnica naglo se povećava. Ministarstva unutrašnjih poslova nemačkih pokrajina procenjuju da je broj otkrivenih falsifikovanih kovid-propusnica veći od 20.000. Tome bi trebalo dodati i broj neotkrivenih slučajeva. Policija u pokrajini-gradu Berlinu procenjuje međutim da je nemoguće izneti ozbiljnu procenu stvarnog broja falsifikovanih propusnica koje su u opticaju.

Bundestag je u još u novembru, pod pritiskom pokrajinskih ministara pravosuđa, usvojio zakonsku promenu kojom se falsifikovanje kovid-propusnica tretira isto kao i faslifikovanje bilo kog drugog zdravstvenog dokumenta.

Pre nekoliko dana policija je u nekoliko pokrajina izvršila pretres u više od sto stanova. Ta akcija povezana je sa slučajem jednog lekara u Bavarskoj koji je pacijentima izdavao propusnice bez da su oni prethodno vakcinisani.

Prevare se uglavnom otkrivaju u apotekama u kojima građani svoje potvrde o vakcinaciji koje su na papiru mogu da digitalizuju kako bi ih koristili u mobilnim telefonima.

„Apoteke svakodnevno otkrivaju falsifikovane kovid-propusnice prilikom pokušaja digitalizacije“, saopštio je ured za borbu protiv kriminala pokrajine Baden-Virtemberg.

Falsifikovane propusnice prijavljuju i poslodavci.

Od 50 do 350 evra

 EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Prema podacima berlinske policije, lažne kovid-propusnice i knjižice vakcinacije nude se preko platformi za komunikaciju kao što je „Telegram“, pa čak i preko internet-stranica za prodaju poput I-beja. Cene se kreću od 50 do 350 evra, pri čemu su digitalne propusnice skuplje od onih na papiru.

Prema najnovijim merama koje u većini pokrajina važe od 15. januara, poseta ugostiteljskim objektima dozvoljena je samo osobama koje su vakcinisane ili preležale koronu, uz dodatni negativan test ili potvrdu o dodatnoj, „buster“ vakcinaciji.

Ulazak u kulturne i sportske objekte, kao i maloprodaju – osim ako se ne radi o prodavnicama za dnevne potrebe – omogućen je samo onima koji su vakcinisani ili su preležali koronu.

Odlazak na posao ili korišćenje javnog prevoza omogućeno je i onima koji nisu vakcinisani, ali uz svež negativan test na koronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu