"Unmik nepokolebljiv u podršci dijalogu"

Nova šefica Umnika Karoline Ziadeh iz Libana stigla je na Kosovo kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara UN.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

14:12

Shutterstock/Predrag Lasica

Ona je poručila da će Unmik ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja.

"Radujem se angažovanju sa kosovskim vlastima i civilnim društvom, kao i sa našim međunarodnim partnerima na Kosovu i u regionu. Pod mojim rukovodstvom, Unmik će nastaviti svoju posvećenost da podrži institucije i ljude na Kosovu u realizaciji mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje ljudskih prava, izgradnju poverenja među zajednicama i osnaživanje nosilaca pozitivnih promena, uključujući žene i mlade. Unmik će ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja", rekla je Ziadeh.

Kako je saopšteno iz Unmika, Ziadeh je od 2017. godine bila direktorkaa Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i pitanja kulture u Ministarstvu spoljnih poslova i iseljenika Libana, ima blizu 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji uz veliko znanje o UN, budući da je vodila državne delegacije Libana u UN o ljudskim pravima, agendi o ženama, miru i bezbednosti i migracijama.

Bivša zamenica stalnog predstavnika Libana u UN u Njujorku (2006-2017), Ziadeh je službovala u ambasadama Libana u Ujedinjenom Kraljevstvu (2004-2006), u Belgiji i Evropskoj uniji (1994-1999), kao i pri stalnoj Misija Libana u Beču i ambasadama u Austriji, Hrvatskoj i Slovačkoj (1999-2002).

Diplomirala je i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i diplomirala je međunarodne odnose na Univerzitetu "Libre de Brisel" i Diplomatskoj akademiji u Beču. Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Ziadeh je na mestu sefa Unmik zamenila Zahira Tanina kome je, kako se navodi, generalni sekretar UN zahvalan na njegovim predanim naporima za unapređenje mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, kao i na njegovom efikasnom vođenju misije.

Da podsetimo, Liban, iz koga Ziadeh dolazi, jedna je od zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: