Milanović pisao Plenkoviću: Oštre reči

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

17:51

Milanović pisao Plenkoviću: Oštre reči
EPA/EFE/ ANTONIO BAT

U njemu je, između ostalog, napisao da ne vidi mogućnost bilo kakve saradnje sa ministrom odbrane Marijom Banožićem.

U Banožićevom pismu Milanović se optužuje da je od javnosti sakrio zaključke Inspektorata odbrane koji potvrđuju da načelnik Generalštaba OS i načelnik Generalštaba admiral Robert Hranj nisu prekršili zakon.

U pismu predsednika, kako kaže, još jednom želi da upozori premijera na "neprihvatljive i štetne za Oružane snage Republike Hrvatske" postupke ministra odbrane.

"Ministar lažno optužuje vojni vrh"

"Zapisnikom Inspektorata odbrane o sprovedenim vanrednim inspekcijskim nadzorima nedvosmisleno je utvrđeno i konstatovano da Generalštab OS RH i načelnik Generalštaba OS RH admiral Robert Hranj nisu postupili protivno zakonu u sprovođenju odluke ministra Odbrane niti u pružanju pomoći Kancelarije predsednika Republike", stoji u pismu.

Milanović podseća premijera da su vanredni inspekcijski nadzori obavljeni "po nalogu ministra obrane, a predmet ovih vanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog štaba Oružanih snaga RH u sprovođenju Odluke ministra obrane o polaganje 32. Republike Hrvatske Kancelariji predsjednika Republike Hrvatske 2021. godine".

Ističe da je Inspektorat konstatovao da su Glavni štab i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH postupali u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske, potvrđujući da je "ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona".

"Ministar zloupotrebljava ovlašćenja"

EPA/EFE/ VASSIL DONEV
U pismu Milanović napominje da je Banožić 2021. godine poslao više od 190 zvaničnih pisama "u kojima je lažno tvrdio da je Generalštab, pružajući podršku predsedniku Republike i vrhovnom komandantu OSRH, kršio zakon".

Tvrdi i da ministar odbrane zloupotrebljava ovlašćenja.

On kaže da to pokazuje "način na koji je ministar zatražio inspekcijski nadzor, unapred javno okrivljujući Generalštab Oružanih snaga RH i admirala Hranja za kršenje zakona, a javno pozivajući admirala Hranja da podnese ostavku".

"Ovo zlonamerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi od strane ministra potvrđuje njegovo potpuno nerazumevanje sistema komandovanja u Oružanim snagama Hrvatske", dodao je predsednik.

On kaže da je najgore što ministar odbrane ni deset dana po prijemu zapisnika Inspektorata odbrane nije obavestio javnost o rezultatu, a nalazi inspekcije su tajni navodi se u pismu.

Predsednik Republike traži od premijera da hitno naredi skidanje tajnosti sa tog dokumenta.

Pokrenuo javnu hajku

Milanović tvrdi da je Banožić "pokrenuo javnu hajku" na Hranje, a sada "ćuti i krije od javnosti rezultate nalaza inspekcije".

"Od dosadašnjeg ponašanja ministra obrane – i strateške zloupotrebe načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, privremeno penzionisanje, pre vremena razdvajanja, visokih oficira HV-a, uskraćivanje zakonskih prava aktivnim vojnim osobama , zloupotreba ovlašćenja, nepoznavanje sistema komandovanja opremanjem i modernizacijom HV samo su neki od primera – iz toga nesumnjivo proizilazi da on nije sposoban da obavlja svoju zahtevnu dužnost“, dodao je on.

"Zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve saradnje sa Marijom Banožićem", dodao je Milanović u pismu i napomenuo da je uvek spreman za razgovor sa premijerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: