Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler pozvao je Evropsku komisiju da reaguje na novi Zakon o kulturnoj baštini Republike Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

15:06

Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji
Foto: Profimedia

On tvrdi da Srbija prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu, odnosno dubrovačku književnost, time što se tvrdi da ona podjednako "pripada srpskoj i hrvatskoj kulturi".

"Narodna skupština Republike Srbije nedavno je usvojila 'Zakon o kulturnoj baštini', koji uključuje član 23, koji otvoreno identifikuje dubrovačku književnost i ističe njenu navodnu dvojnu – hrvatsku i srpsku – pripadnost. Sporni zakon pokrenulo je Ministarstvo za kulturu i informisanje vodi Maja Gojković, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica Vlade Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju Narodnog kabineta.

Resler, inače član HDZ, ocenio je da je to očigledan atak za hrvatsku kulturnu baštinu, o čemu je obavestio komesara za proširenje Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabrijel.

On je zatražio i zaštitu kulturnog nasleđa država članica i razmotrio da li Srbija ispunjava sve obaveze iz pregovaračkog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

"Srpske vlasti sada perfidno sprovode hibridnu verziju politike Srbije iz devedesetih prema susednim zemljama. Ukoliko Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod ovakvih otrovnih refleksa, biće sve dalje od Evropske unije i evropske civilizacije", rekao je Resler, saopštila je Kancelarija evroposlanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: