Slovenija razbesnela Kinu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je opasan stav slovenačkog premijera Janeza Janše da će njegova zemlja otvoriti predstavništvo na Tajvanu.

Izvor: index.hr

Sreda, 19.01.2022.

12:51

Slovenija razbesnela Kinu
stevanovicigor/depositphotos/Ilustracija

"Tajvan je nedeljiv deo kineske teritorije, a vlada Republike Kine jedina je legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu", kazao je u Pekingu na konferenciji za novinare predstavnik ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, dodavši da je načelo jedne Kine opšte pravilo u međunarodnim odnosima.

"To je ujedno i politički temelj odnosa između Kine i Slovenije, ali i između Kine i Evrope", dodao je kineski zvaničnik, prenela je slovenačka agencija STA, koja navodi i da je Kina stav Slovenije ocenila kao "opasan".

Janša je u ponedeljak u opširnom razgovoru za indijsku televiziju "Dordaršan", čije su teme bile pandemija kovida 19, indijsko-slovenački odnosi i događaji u indopacifičkom regionu, osvrnuo i na odnose EU i Kine, a najavio je i otvaranje predstavništva Slovenije na Tajvanu.

Između ostalog, Janša je naveo da su u toku razgovori Slovenije s Tajvanom o "razmeni predstavništava" te da takva predstavništva u Tajvanu imaju i neke druge evropske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: