100.000 vojnika na granici – Rusija: To je naša teritorija

Više od 100.000 ruskih vojnika nalazi se na granici sa Ukrajinom, teško je to ne shvatiti kao pretnju, izjavila je Analena Berbok.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Poslednjih nedelja više od sto hiljada ruskih vojnika i vojne opreme koncentrisano je u blizini Ukrajine bez očiglednog razloga", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova u utorak na konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Šef ruskog MIP-a je rekao da Moskva ne može da prihvati zahteve u vezi sa kretanjem vojske na sopstvenoj teritoriji.

Šef ruske diplomatije je istakao da Moskva ne moža prihvatiti zahteve u vezi sa kretanjem vojske na sopstvenoj teritoriji.

"Takođe smo objasnili da eskalacija koja se čuje iz usta mnogih zapadnih političara, povodom naših trupa na našoj teritoriji i izvođenja neophodnih vojnih vežbi, što radi svaka država – mi ne možemo da prihvatimo neke zahteve koji se tiču naših oružanih snaga na sopstvenoj teritoriji", rekao je ministar.

"Što se tiče posledica, mi niti smo davali niti dajemo neki povod za stvaranje nove konfliktne situacije. Samo jedno tražimo: da to što se dogovorimo, bude realizovano", naglasio je ruski ministar.

Lavrov je dodao da Moskva nikome ne preti, ali da čuje pretnje na svoj račun.

"Nadam se da sve to odražava samo određene emocije koje određene snage unutar bloka zapadnoh država podstiču. Mi ćemo se rukovoditi konkretnim stvarima, i u zavisnosti od toga kakve korake će naši partneri preduzeti, prirodno, odredićemo svoju reakciju", zaključio je ruski ministar.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da to potvrđuje i činjenica da je Moskva znatno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine.

Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu