Hrčka zarazio radnik, ubijaju 2.000 životinja

Hongkong -- Nekoliko glodara pozitivno je na koronavirus u jednoj prodavnici kućnih ljubimaca u kojoj je radio zaraženi radnik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ AP Photo/Kin Cheung
Foto: Tanjug/ AP Photo/Kin Cheung

Vlasti Hongkonga su saopštile danas da će, posle ovog otkrića, uništiti oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke.

Ovaj grad će, takođe, zaustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara, poručuju zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu, a prenosi agencija Rojters.

Ovakav potez je usledio nakon što je jedan radnik u prodavnici kućnih ljubimaca juče bio pozitivan na delta soj koronavirusa. Saopšteno je i da nekoliko hrčaka uvezenih iz Holandije u istoj prodavnici, takođe, bilo pozitivno na koronavirus.

“Ako posedujete hrčka, trebalo bi da ih držite kod kuće, nemojte ih izvoditi”, izjavio je direktor tog odeljenja Leung Siu-fai na konferenciji za novinare, dodajući da svi vlasnici kućnih ljubimaca treba da poštuju ličnu higijenu i da peru ruke nakon kontakta sa životinjama i njihovom hranom.

“Ne ljubite svoje ljubimce”, dodao je on.

Iako su lokalne vlasti priznale da “nema dokaza” da kućni ljubimci mogu da prenesu koronavirus na ljude, pojedinci koji su kupili hrčke u toj prodavnici u periodu nakon 7. januara će, u sklopu mera predostrožnosti, biti praćeni i podvrgnuti obaveznom karantinu.

Oni će, takođe, morati da predaju svoje hrčke vlastima da ih uspavaju. Hongkonške vlasti su saopštile da sve prodavnice kućnih ljubimaca koje prodaju hrčke u gradu moraju prestati da rade i da će oko 2.000 malih sisara, uključujući hrčke i činčile, biti ubijeno na human način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu