Objavili: Bajden sankcioniše svakog političara koji poziva na stvaranje Velike Albanije

Američki institut za spoljnu politiku "Džon Hopkins" objavio je izveštaj u kom je navedeno da će sankcionisati sve koji pozivaju stvaranje Velike Albanije.

Izvor: Gračanica online
Podeli
 EPA/Alex Edelman / POOL
EPA/Alex Edelman / POOL

U izveštaju koji je danas objavio američki institut za navedeno je da će administracija predsednika SAD Džoa Bajdena sankcionisati svakog političkog lidera u Albaniji i na Kosovu koji poziva na ujedinjenje ove dve zemlje.

Izveštaj, koji objašnjava aktuelnu situaciju na Balkanu, posebno su naglašeni odnosi između tzv. Kosova i Srbije, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

"Bajdenova administracija, imenovala je specijalnog izaslanika, koji bi sankcionisao svakog političara koji promoviše ili poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova", navodi se u izveštaju.

Dalje se, piše u izveštaju, objašnjava detaljan plan kako bi se tzv. Kosovo približilo Zapadu, ističući da zemlje Evropske unije koje još uvek nisu priznale Kosovo, ukoliko promene svoj stav, biće ključne u stvaranju regionalne stabilnosti. One će, prema američkom izveštaju, dijalog Beograda i Prištine pomeriti sa trenutne pozicije.

"Uveliko se pregovara sa Grčkom oko priznanja Kosova, a to bi Kosovu otvorilo put da postane članica NATO-a", navodi se u ovom izveštaju, koji i upozorava "da je alarmantan sve veći ruski i kineski uticaj na Balkanu".

Izveštaj naglašava da je Kosovu potrebno priznanje četiri članice NATO-a, Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke, ali i Kipra, koji nije član NATO-a, ali jeste Evropske unije, te da njihovo priznanje bi "transformisalo" dijalog između Beograda i Prištine.

"Ubediti ove zemlje da priznaju Kosovo nije tako lako", zaključuje u izveštaju američkog instituta za spoljnu politiku "Džon Hopkins".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu