"Pritisak na Beograd i Prištinu biće sve veći"

Politički analitičar Alen Meta kaže da će se pritisak EU, SAD i Velike Britanije da se postigne sporazum Beograda i Prištine u narednim mesecima povećati.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako ističe, produženje dijaloga samo još više deli strane i stvara još više pitanja koja prolongiraju postizanje sporazuma.

"SAD i EU već imaju specijalne izaslanike za dijalog Kosova i Srbije, a to je već intenzivirano sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je izabralo specijalnog izaslanika za dijalog. Do intenziviranja dijaloga nesumnjivo će doći posle izbora 3. aprila u Srbiji. Posvećenost i podrška EU, SAD i UK su očigledne i bez sumnje će se njihov pritisak da se postigne sporazum povećati u narednim mesecima. Ostanak u statusu kvo nije u interesu ovih strana, a još manje Kosova i Srbije", rekao je Meta za Kosovo onlajn.

On je izrazio uverenje da će 2022. godine doći do većeg intenziviranja dijaloga, uz pritisak na tzv. Kosovo i Srbiju da se postigne dogovor.

"Mada ne verujem da će 2022. biti kraj dijaloga, jer ima mnogo nerešenih pitanja koja se ne mogu završiti u toku godine", dodao je Meta.

Prema njegovim rečima, od promene vlasti na Kosovu i formiranja nove vlade Pokreta Samopredeljenja dijalog se generalno promenio iz temelja.

"Očekivanja o lakom pristupu ovom dijalogu su pogrešna, gledajući dosadašnje stavove Pokreta Samoopredeljenje, koji je sada na vlasti. Smatram da svaki eventualni spor treba da bude predmet dijaloga i da ima pozitivan epilog za obe pregovaračke strane. I pored toga što istovremeno ne podržavam mešanje jedne države u unutrašnje stvari druge, smatram da i pored brojnih sporova između Kosova i Srbije, treba uključiti sva pitanja. Problemi su veliki i u stvarnosti se ne rešavaju lako", naveo je Meta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu