Crn dan za Srbiju – neizvesna odluka o školama

Srbija je danas oborila rekord u broju zaraženih koronavirusom – u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano čak 18.006 novozaraženih.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

15:48

Crn dan za Srbiju – neizvesna odluka o školama
Shutterstock/Nelson Antoine

Još 26 osoba je preminulo od posledica infekcije.

Sve oči uprte su sada u Ministarstvo prosvete i u Krizni štab.

Naime, za sredu je najavljena odluka o načinu na koji će početi novo školsko polugodište, dok se nagađa da bi se Krizni štab mogao ponovo sastati, zbog naglog skoka broja zaraženih.

Nove odluke

Nagli skok brojs zaraženih, sa skoro 13.000 na više od 18.000 danas, naveo je javnost da se zapita da li će se Krizni štab sastajati.

Podsetimo, Krizni štab se sastao pre četiti dana i tada su donete nove mere.

One se tiču skraćenja trajanja karantina za obolele, kao i kraće izolacije za one koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Međutim, izostale su druge mere, iako se najavljivala mogućnost da se vreme važenja kovid propusnica produži na 24 sata u svim zatvorenim objektima i da se svi đaci prebace na onlajn nastavu.

Doktorka Tanja Jovanović, članica Kriznog štaba, to je objasnila savetodavnom ulogom Kriznog štaba.

"Ne mogu unapred ništa da kažem, jer je poznato da mi na tim sednicama mnogo toga tražimo, a malo dobijemo. Mi smo savetodavno telo. Razumem one članove štaba koji razmišljaju o privredi i ekonomiji, ali ima situacija kada ne treba da budemo baš toliko otvoreni. Mi ne bismo sprečili širenje omikrona oštrijim merama, ali bismo malo prolongirali masovnije zaražavanje", rekla je dr Tanja Jovanović i dodala da je dobro što se za sada manje od jednog procenta inficiranih hospitalizuje.

Ipak, iako su simptomi infekcije omikronom blaži, sami brojevi koje beležimo u posledne vreme su zastrašujući i mnogi stručnjaci se pribojavaju da će nastati veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Premijerka Ana Brnabić je, na pitanje zašto Krizni štab nije doneo nove mere, istakla da Srbija ima epidemiološke mere: maske koje su obavezne u zatvorenom, na otvorenom tamo gde je distanca nemoguća, zatim kovid propusnice koje važe od 20 časova.

Takođe, dodala je da se kovid propusnice sve više koriste, poput slučaja kada se Novi Sad proglašavao za prestonicu kulture.

Kako omikron sve češće napada decu, postavlja se i pitanje da li će nova školska godina početi normalno ili će svi ići na onlajn nastavu.

Neizvestan nastavak školske godine

EPA/EFE/Marko Djokovic
Govoreći o školama, premijerka Ana Brnabić je istakla da Ministarstvo prosvete zaseda danas sa Kriznim štabom za škole i ističe da bi posle tog sastanka trebalo da se dâ preporuka.

Kako je navela, očekuje se da najmlađi razredi (1-4) idu normalno, a da će biti organizovana kombinovana nastava u srednjim školama.

Međutim, ona je istakla da se čeka preporuka, te će onda naknadno biti donesena odluka.

Podsetimo, Tim za škole doneo je odluku da učenici osnovnih škola u AP Vojvodina, kojima se danas završava zimski raspust, u školu krenu regularno.

To znači da su se đaci u Vojvodini 17. januara 2022. vratili neposrednom radu u školi.

Za učenike srednjih škola u Vojvodini nastava se održava po kombinovanom modelu.

Učenici će ići u školu podeljeni u dve grupe.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, karakteristike omikron soja SARS-CoV-2, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica sve vreme tokom boravka u školi.

Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve zaposlene u školama, učenike i treća lica od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Ipak, odluka za centralnu Srbiju se još uvek čeka, a zasigurno je da će na to kakva će ona biti uticati i novi rekordni broj zaraženih.

Udruženje pedijatara je tako dalo preporuku da svi učenici krenu onlajn, iako je baš ovo udruženje ranije insistiralo na normalnoj nastavi.

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi, zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn", navodi se u njihovom saopštenju.

Neizvesna odluka

Niko u ovom trenutku ne može da proceni hoće li se Krizni štab sastajati ove nedelje i da li će se usvajati nove mere.

Takođe, niko od epidemiologa i članova Kriznog štaba nije davao izjave za medije.

Međutim, rekordni brojevi zaraženih u Srbiji i Evropi upozoravaju da se nešto mora učiniti.

Jasno je da omikron nije došao do svog vrhunca i kako se u Srbiji širi i grip, postoji opravdana bojazan od sudara ta dva virusa, posebno kada omikron počne više da cirkuliše među starijom populacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: