"Ovo nikad nije bilo"; Dečije ambulante su non-stop pune

Beograd -- Omikron soj, koji sada izaziva 80 odsto slučajeva kovida, sa roditelja se "spustio" na decu, čak i na tek rođene bebe, pa su u pedijatrijskim ambulantama gužve.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/AP Photo/Steven Senne
Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Kako pišu Novosti, srećom, i kod dece su simptomi blaži kao i kod odraslih, ali je, ipak, u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno hospitalizovano 35 dece.

Doktorka Olivera Ostojić, načelnik Dečje bolnice u "Mišoviću", kaže za Novosti da je ambulanta non-stop puna, kao da se ni na jednom drugom mestu ne zbrinjavaju deca sa simptomima infekcije ovim virusom.

"Ovako nikada nije bilo, ali to je i razumljivo s obzirom na to da je ovo dosad najmasovniji talas obolevanja otkako je gotovo pre dve godine počela epidemija. Simptomi su uglavnom blaži nego u prethodnom naletu virusa izazvanom delta varijantom, a među hospitalizovanima imamo i bebe, decu sa hroničnim bolestima", kaže dr Ostojić

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja "Palilula", gotovo trećina pacijenata koji su prošle sedmice dolazili u kovid-ambulante ovog doma zdravlja bila su deca, među kojima i bebe stare samo 20 dana.

Da je broj najmlađih pacijenata sa simptomima kovida drastično povećan za Novosti potvrđuje i dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja "Čukarica":

"Svu decu sa povišenom temperaturom pregledamo u posebnoj ambulanti, a u nedelju sam na dežurstvu 15 dečaka i devojčica poslao na testiranje. To su deca čiji su jedan, a najčešće oba roditelja pozitivni. U nedelju sam imao troje dece pozitivnih roditelja, od kojih dvoje ima simptome infekcije, a i treće ćemo poslati na testiranje. Kod dece je dominantni simptom infekcija kašlja, a zatim glavobolja i dijareja. Povišena temperatura se retko javlja. Poslednjih dana, u proseku, 20 dece šaljem na testiranje, dok je u prethodnim talasima to mnogo ređe bio slučaj", ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu