Epidemija se širi Evropom: Počelo je u decembru. U Francuskoj već šestoro preminulih

Od sredine decembra virusi gripa kruže Evropom većom stopom od očekivane, izvestio je ovog meseca Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Izvor: Večernji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Grip se ove zime vratilou Evropu brže od očekivanog, nakon što je gotovo nestao prošle godine, što je izazvalo zabrinutost zbog istovremene epidemije kovida-19, a posebno u svetlu dvoumljenja u pogledu delotvornosti ovogodišnjih vakcina protiv gripa.

Epidemiološke mere koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa, poput nošenja maski i socijalnog distanciranja, desetkovali su prošle zime grip, privremeno iskorenivši virus koji globalno ubija oko 650.000 godišnje, prema podacima EU.

Ali, kako piše Večernji list, to se sada promenilo jer zemlje usvajaju manje stroge mere za borbu protiv kovida-19 zbog široko rasprostranjene vakcinacije.

Tako je ECDC izvestio da se od sredine decembra virus gripa širi Evropom većom stopom od one koja je očekivana.

Stručnjaci smatraju i da bi povratak virusa gripa mogao biti početak neuobičajeno duge sezone gripa koja bi se mogla protegnuti i do leta, rekao je za Rojters glavni stručnjak ECDC-a za grip Pasi Pentinen.

"Ako počnemo da ukidamo sve mere, u pogledu gripa vrlo sam zabrinut da ćemo se, budući da ga gotovo nije bilo tako dugo u cirkulaciji u evropskoj populaciji, možda odmaknuti od normalnih sezonskih obrazaca", rekao je on.

Dodaje i da bi ukidanje restriktivnih mera u proleće moglo produžiti cirkulaciju gripa daleko od normalnog završetka evropske sezone u maju. Dalje, strahuje se da bi u tom slučaju došlo do dvostruke epidemije koja bi izvršila preterani pritisak na već preopterećene zdravstvene sisteme, navodi ECDC u svom izveštaju.

U Francuskoj se tri regije - uključujući region Pariza - već suočavaju s epidemijom gripa, prema podacima koje je prošle sedmice objavilo francusko ministarstvo zdravlja. Ove sezone Francuska je do sada zabeležila 72 teška slučaja gripa, uz šest smrtnih slučajeva.

Drugi su u predepidemijskoj fazi.

Ono što dodatno komplikuje stvar je da se čini da je dominantni soj gripa koji cirkuliše ove godine H3 tip virusa A, koji obično uzrokuje najteže slučajeve među starijim osobama.

Pentinen je rekao da je prerano za konačnu procenu vakcina protiv gripa jer je za analize u stvarnom svetu potreban veći broj obolelih. Ali laboratorijski testovi pokazuju da vakcine dostupne ove godine "neće biti optimalne" protiv H3 tipa.

Objašnjenje za to je da je bilo vrlo malo ili nimalo virusa koji je cirkulisao kada je sastav vakcine određen prošle godine, pa je proizvođačima cepiva bilo teže da predvideti koji će soj biti dominantan u nadolazećoj sezoni gripa.

Podaci iz čitave Evrope o vakcinaciji protiv gripa još nisu dostupni. Ali, nacionalni podaci za Francusku pokazuju da pokrivenost nije tako široka kako su se vlasti nadale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu