Kina ima veliki problem - jedan broj im stalno pada

Peking -- Stopa nataliteta u Kini pala je prošle godine na istorijski najniži nivo od 1978. od kada se vodi statistika, prema zvaničnim podacima objavljenim danas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Zemlja se suočava sa demografsom krizom sa brzim starenjem aktivne populacije, ekonomskim usporavanjem i najsporijim demografskim rastom u zemlji u više decenija.

Stopa nataliteta u najmnogoljudnijoj zemlji sveta bila je 7,52 rođenja na 1.000 stanovnika u 2021. godini prema Nacionalnom birou za statistiku.

Ta brojka je bila 8,52 na 1.000 ljudu 2020. godine.

To je najniži nivo još od 1978, kada je Kina počela da objavljuje svoje godišnje statističke podatke.

Kina je ublažila politiku ograničenja rođenja poslednjih godina. Ona je dozvolila parovima da imaju dvoje dece 2016. godine, a odluku o troje dece donela je prošle godine.

Međutim, ta odluka nije donela rezultate, jer parovi navode da je to zbog rasta životnih troškova, problema stanovanja i iznad svega, mogućnosti školovanja dece.

U 2021. zabeleženo je 10,62 miliona novorodjene dece, prema zvaničnim podacima. Stopa prirodnog priraštaja pala je na 0,34 na 1.000 ljudi prošle godine u odnosu na 1,45 u 2000. godini.

"Demografski izazov dobro je poznat ali brzina starenja stanovništva je jasno brža od predvidjene", rekao je Dživeij Džang, glavni eknomista u firmi Pinpoint Aset Menedžment.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu