Nemačka sekretarka: "Ozbiljno vas shvatamo"

Državna sekretarka za Evropu i klimu Nemačke Ana Lirman, istakla je da su Albanija i Severna Makedonija ispunile uslove za početak pristupnih pregovora sa EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/bennyx83
Ilustracija: Depositphotos/bennyx83

"Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Pristupni pregovori EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom moraju odmah početi. Obe države su ispunile uslove za početak pristupnih pregovora", poručila je Lirman, koja danas putuje u posetu Albaniji i Severnoj Makedoniji,

Prema njenim rečima, za dalji put ka EU ostaje ključno nastavak reformi i dobro upravljanje zemljom. Lirman će danas najpre posetiti Skoplje, a prekosutra Tiranu. Kako je najavljeno u Berlinu ona će razgovarati sa severnomakedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, mandatarom šefa vlade Dimitrom Kovačevskim, potpredsednikom vlade za Evropu Bojanom Maričikjem, kao i šefom diplomatije Bujarom Osmanijem.

U saopštenju se navodi da će razgovarati i sa opozicijom i predstavnicima civilnog društva. U Tirani ona će se sastati sa premijerom Edijem Ramom, zamenicom šefa diplomatije Megi Finom i generalnim sekretarom regionalne omladinske mreže Albertom Hanijem. U tim razgovorima fokus će biti na bilateralnim odnosima, ali pre svega evropske perspektive, saradnja u regionu.

Kada je reč o Albaniji tema razgovora biće i program Tirane kao člana Saveta bezbednosti. Isto tako ona će se sastati sa predstavnicima civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu