Ne prestaje bura u Podgorici: "Ovo je predložio Đukanović"

Na predlog potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da se formira manjinska vlada bez prisustva DPS-a i DF-a reagovali su iz parlamentarnih stranaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2022.

15:35

Ne prestaje bura u Podgorici:
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Demokratski front je saopštio da njihov prioritet nije rušenje ove vlade, već izbor nove, ali da se pri tome ne ostavi mogućnost DPS-u da utiče na politička kretanja u Crnoj Gori.

“Pitanje izbora nove vlade je demokratsko pitanje. Zato je svaka odluka u vezi sa tim, stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smenu DPS-a i promjenu prethodne vlasti. Kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala je upravo kao posledica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u Parlamentu” navodi se u saopštenju.

Tu krizu je, kako su naveli, jedino moguće rešiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine.

“Bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, kažu iz DF-a.

Smatraju da Crnoj Gori treba bolja vlada, ona koja će imati podršku većine i biti formirana na načelima moderne demokratije, koja će garantovati ravnopravnost i uvažavanje svih razlika i političkih posebnosti unutar pobedničke većine.

“Takva Vlada, otvorena i za manjinske narode, imala bi puni legitimtet koji postojeća već odavno nema”, navodi se u saopštenju.

Postupak samog izglasavanja nepoverenja sadašnjoj Vladi u Parlamentu pretpostavlja prethodno postignut iskreni i sadržajni dogovor svih predstavnika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće Vlade, čemu su, kako navode, u potpunosti otvoreni.

“Spremni smo za direktnu razmenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja, kako bi se neposredno upoznali sa konkretnom idejom i sa naše strane izneli svoje mišljenje i predloge”, navodi se u saopštenju.

Prioritet nije rušenje ove vlade, već izbor nove.

“Koja ce biti oslobođena svih slabosti sadašnje, zbog čega smo mi neskriveno i javno iznosili prigovore na njen rad, sastav i legitimitet. Ovo je prilika da se otklone sve manjkavosti iz rada Krivokapićeve vlade, ali isto tako da se, bez žurbe i odlaganja, svestrano preduprede sve opasnosti od novih iskušenja i slabosti kojih bi buduća Vlada trebala biti lišena”, kažu iz DF-a.

Ponovili su spremnost da o svemu razgovaraju.

“Afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rešenja unutar naše većine. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" je pokazala važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi ostvarenje bitnih promjena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti”, zaključili su iz DF-a.

"Predlog Abazovića može podržati samo DPS"

Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da bi predlog o manjinskoj vladi potpredsednika vlade Dritana Abazovića mogao podržati samo DPS jer je njima, kako je rekao, samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje.

“Manjinska vlada? Konačno je URA predstavila koncept o kojemu se govori nedeljama i mesecima! Dakle, "hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nijesam siguran"! Moram priznati da je koncept toliko neobičan da za sličan nisam čuo. Kaže se da je rešenje "autentično"? Verujem im – autentičnije biti ne može”, navodi se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Kako je kazao Danilović, URA je to jednoglasno podržala na Glavnom odboru a da nisu znali u tom trenutku "ko može unutra", "ko mora vani", ne znaju ko bi bio premijer, ni koliku podršku imaju.

“Da sam juče umro otišao bih na onaj svet neznaveniji za ovu genijalnost! Pa, dobro, drage naše kolege ipak je jedno jasno: vi ste za manjinsku vladu koju ćete činiti vi, a ostali da vas podrže jer ste dobri momci?”, kazao je on.

Ukazije na činjenicu da je URA za to da bez izbora preuzme makar jedno 60 odsto izvršne vlasti.

”Čini mi se da bi to mogao podržati DPS jer je njima samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje. Srdačni DPS neće tražiti da dobije ministarska mesta jer je njima, dakako, važno samo da se sačuva "svetli obraz" države i evropski, kokainski, put”, navodi se u saopštenju.

On je naveo da se sad čeka stav SNP sa kojim se, po Abazovićevim rečima, najviše komuniciralo oko manjinske vlade. On je upozorio da u u članu 2 Ustava Crne Gore piše:

"Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa Zakonom."

“Ako se, dakle, krene u realizaciju ovog autentičnog galimatijasa, o kojemu niko ne zna ništa, ali su u neviđeno i jednoglasno za njega, Vlada je dužna da zaštiti Ustav. Ako neće Vlada onda moraju građani”, kazao je Danilović.

On smatra da je ključna poruka sa današnje dugo očekivane konferencije "Crno na bijelo" ona da u novoj vladi ima mesta i za neke ministre iz postojeće.

"Dakle, ministri u narednih par dana, treba da povedu računa o tome kako i za šta glasaju? U svakom slučaju, došli smo do toga da se pita DPS i to bez izbora - da Đukanović odluči ko je najbolji za premijera? Srećna nam pobeda i "autentična" manjinska vlada drage kolege "fikseri" i "prefikseri"!”, kazao je Danilović.

SDP će podržati svaku inicijativu za smenu vlade

Socijaldemokratska partija će podržati svaku inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore ko god i iz kog god motiva bio predlagač, napisao je potpredsednik SDP-a Bojan Zeković na Tviteru.

“Pad ovakve vlade neophodan je radi jasnog otklona od nacionalizma, klerikalizacije društva, pokušaja zamene Evropske unije srpskim svetom, kako bi osnažili političku podršku borbi protiv organizovanog kriminala i nastavili evropski put koji je, nažalost, blokiran”, saopštio je Zeković.

Lider Građanskog pokreta URA i potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da koalicija Crno na bijelo nudi stvaranje manjinske vlade, što je, kako je istakao, jedno od mogućih rešenja krize vlasti.

Ponudu za podršku manjinskoj vladi uputiće 81 poslaniku i poručio je da u njoj ne bi bilo mjesta za DPS i DF. Ako se on bude pitao, kako je rekao, u novoj vladi biće mesta za neke ministre iz aktuelne vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: