Poruka Rusije: "BiH smatramo prijateljskom zemljom"

Banjaluka -- Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nazvao tvrdnje američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona o pristupanje BiH NATO alijansi "čistim lažima".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ boldg
Ilustracija: Depositphotos/ boldg

Kalabuhov je istakao da Rusija, za razliku od Vašingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće spoljnopolitičke prioritete.

Ambasador Ruske Federacije u BiH tvrdi da konstatacije Nelsona da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO savezu nisu tačne.

"BiH, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali, ako izbor bude u korist ulaska u NATO, iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se značajno razlikuje od perioda 2000-ih, Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima", naveo je Kalabuhov, preneo je sarajevski portal Kliks.

Govoreći o Kancelariji Visokog predstavnika (OHR), ruski ambasador je rekao da su "zapadni partneri inscenirali 'cirkus' u vezi sa smenom Visokog predstavnika".

"Da ne govorim o tome da Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIC), pod pritiskom Vašingtona, krši ne samo duh, već i slovo mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama", naveo je Kalabuhov.

Prema njegovim rečima, o pogubnosti OHR-a govore ne samo Rusija, već i, kako je rekao, trezveni posmatrači na Zapadu.

On se osvrnuo ne nedavni članak prvog Visokog predstavnika Karla Bilta, koji je pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje "arhaičnog spoljnog protektorata u BiH". Kalabuhov je ocenio da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije, ne samo u BiH, već u celom regionu.

"Krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primenjuju kao deo 'nastave', bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da ona mogu uticati i na njih - ako Vašington poželi nekoga da kazni 'zbog korupcije'", ocenio je ruski ambasador u BiH.

Na kraju je istakao da, svaki put kada čuje frazu "maligni uticaj Rusije", dobije snažan utisak da se "nešto maligno dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju".

"A gde je ono čuveno - izvan razumne sumnje? Ili u odnosu na 'domoroce' nema potrebe za opterećivanje dokazima? Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru s prugama i zvezdicama, koji lenjirom mlati nesavesne učenike po prstima dok ne 'ispune postavljene uslove da se upišu u evropsku školu'", naglasio je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu