Udarni talas vulkanske erupcije na Tongi stigao do Hrvatske

Meteorološke stanice u Istri juče su zabeležile udarni talas vulkanske erupcije na Tongu, javlja Istramet.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE  CIRA/NOAA HANDOUT
EPA-EFE CIRA/NOAA HANDOUT

Udarni talas je, kako prenosi Klix.ba, prešao 17.000 kilometara, a putovao je 15 sati. Do Hrvatske je stigao nakon erupcije vulkana kod ostrva Tonga, a zabeležile su ga merne lokacije na području Istre.

Između 20:50 sati i 21:00 sati merne lokacije zabeležile su oscilacije pritiska vazduha u rasponu od 1 do 3 hPa, a navedeno je i da su sve registrovale i stanice u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina u Hrvatskoj.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 05:10 ujutru vremenu našeh regiona, a udarni talas putovao je do obale Hrvatske 15 sati, prešavši više od 17.000 kilometara.

Strahovit cunami, izazvan erupcijom vulkana kod Tonge, ostavio je ovu zemlju od stotinjak hiljada stanovnika u potpunosti odsečenu od ostatka sveta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunami, a talasi su bili 1,2 metra. Izdate su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i sa nekoliko južnopacifičkih ostrva, gde se na snimcima na društvenim mrežama vide talasi koji se obrušavaju na obalne kuće.

Ovo je ludo, ludo, ludo!https://t.co/gUgqhvdY5U#vulkan #meteo #vijesti #istra

— IstraMet (@IstraMet) January 15, 2022

pic.twitter.com/qOOwKm0BJ7

— Deviant Weather Observer (@DeviantObserver) January 16, 2022

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu