Oglasili se pedijatri Srbije: Situacija se menja nagore, zaražavanje je masovno. Nikako sada u školu

Beograd -- Udruženje pedijatara Srbije izdalo saopštenje u kom se preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži, ili da se nastava organizuje onlajn.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi, zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn", navodi se.

Podseća se da je stav Udruženja prema načinu organizovanja nastave od početka pandemije bio da se nastava odvija "uživo", odnosno da se održavaju časovi u školi, odnosno da tom modelu treba dati prednost u odnosu na "onlajn" koncept, kad god je to moguće.

Međutim, oni sada smatraju da bi đaci trebalo da idu na onlajn nastavu ili da se raspust produži.

"Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način ('povratak u klupe') izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsećanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati", ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pa se zato smatra da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

"Deca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, a omikron soj se u ovoj populaciji širi jednako brzo kao i među odraslima. U ovim okolnostima – odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama. Takva odluka je, prema mišljenju Udruženja pedijatara Srbije, sa medicinskog aspekta problematična", navodi Udruženje.

Oni smatraju da bi povratak u školu, na klasičan način, trebalo odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu